Potrivit unui comunicat al DIICOT remis Agerpres, este vorba de funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul SNGN Romgaz, Ministerul Economiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale din municipiul Bucureşti, acuzate de săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale.
În sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane de dolari patrimoniului SNGN Romgaz SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional.
Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare de către societatea comercială a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de Romgaz, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societăţii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.
Se mai reţine că activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către Romgaz a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi subminării economiei naţionale.
În perioada 28 -29 decembrie 2011, la sediul DIICOT au fost audiate 35 de persoane, cărora le-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă loc audierea celorlalţi învinuiţi.
Ioan Niculae își susţine nevinovăția
Magnatul Ioan Niculae, patron al mai multor combinate care folosesc gaze naturale, dar şi beneficiar al unor contracte încheiate cu Romgaz, a confirmat public faptul că a fost citat la DIICOT, pe data de 29 decembrie 2011, însă nu s-a putut prezenta deoarece avocaţii săi erau în vacanţă. Niculae a negat că ar fi beneficiat de preţuri preferenţiale, anunță Evenimentul Zilei.
Pe de altă parte, Ioan Niculae a declarat la sfârşitul anului 2011 că se va vedea în situaţia de a-şi închide combinatele dacă statul nu găseşte o soluţie pentru ieftinirea gazului natural. Sursele EVZ mai precizează că şi foştii miniştrii ai Economiei Varujan Vosganian, Gheorghe Pogea, Codruţ Şereş şi Adriean Videanu ar urma să fie citaţi la DIICOT. Pe mandatul lui Vosganian, contractele dintre Romgaz şi partenerii săi privaţi au fost reglementate prin ordin de ministru, iar pe cel al lui Videanu – prin ordonanţă de Guvern, aprobată, apoi, în Parlament.
Vosganian: Nu am autorizat nicio firmă să primească doar gaze din producția internă
Fostul ministrul al Economiei, Varujan Vosganian a scris pe blogul personal că, în perioada în care a deţinut funcţia de ministru, nu a autorizat nicio situaţie în care o firmă să primească doar gaz din intern prin exceptarea de la coşul de gaze import/intern, dat fiind faptul că acest lucru era interzis de lege.
”Doresc să precizez că în perioada în care am funcţionat ca ministru al Economiei şi Finanţelor nu am autorizat nici o situaţie în care vreo firmă să primească doar gaz din intern, prin exceptarea de la coşul de gaze import/intern. De altfel, nici nu aveam această calitate, dat fiind că acest lucru era interzis de Legea gazelor 351/2004, în vigoare la acea dată. Acest lucru a devenit posibil abia în anul 2009”, a scris Varujan Vosganian.