Capital: Cum s-a nascut „Legea lui Moore“?
Gordon Moore: La originea legii se afla un articol pe care l-am publicat in 1965. Circuitele integrate se aflau la inceput de drum, iar noi abia invatam cum sa le integram pe un cip. Am fost rugat sa prezic, pentru editia Electronics Magazine, ce sarbatorea 35 de ani de aparitie, ce se va intampla cu ele in urmatorii zece ani. M-am uitat la cum mergea productia atunci si am observat ca cel mai complex cip continea pana la 30 de circuite integrate si ca laboratoarele lucrau la cipuri care sa contina 60 de circuite. De fapt, din anul aparitiei tranzistorilor, 1969, dublasem in fiecare an cantitatea de circuite integrate de pe un cip. Am luat aceste date si le-am extrapolat aproape la nimereala pentru urmatorii zece ani, spunand ca in 1975 vom avea aproximativ 60.000 de circuite integrate pe un cip. Predictia originala prevedea dublarea in complexitate a circuitelor integrate in fiecare an. In 1975 a trebuit sa revizuiesc aceasta afirmatie. Varianta revizuita a legii facea referire la faptul ca industria se astepta la dublarea numarului de circuite integrate la fiecare doi ani. De fapt, acestea sunt singurele doua „predictii“ pe care le-am facut. Varianta cea mai des citata prevede dublarea numarului de circuite la fiecare 18 luni. Cred ca Dave House, care a lucrat mult timp pentru Intel, a facut aceasta precizare: complexitatea se va dubla la fiecare doi ani, tranzistorii vor deveni din ce in ce mai rapizi si performantele computerelor se vor dubla o data la 18 luni.
Capital: Care este istoria aplicarii legii in cei 40 de ani de existenta? Cine a realizat ca este aplicabila? Cine a denumit-o lege?
Gordon Moore: Observatia mea din 1965 s-a dovedit adevarata, si, mai mult, aplicabila pentru industria tehnologica. Practic, in cei 40 de ani de existenta, a devenit un ghid util pentru dezvoltatorii de tehnologie. Timpul a dovedit ca am dreptate. In 1965, dupa publicarea articolului, Dr. Carved Mead, profesor la Universitatea Tehnica din California, a denumit-o „Legea lui Moore.“
Capital: In momentul in care scriati articolul, realizati vreun moment greutatea enunturilor dumneavoastra si cat de mult aveau sa influenteze dezvoltarea tehnologiei in anii urmatori?
Gordon Moore: In realitate, nu m-am gandit deloc la acest aspect. Incercam doar sa transmit ideea ca aceasta era modalitatea prin care industria electronica avea sa se ieftineasca. Primele circuite integrate nu erau deloc ieftine. De fapt, costau mai mult decat fragmentele electronice pe care le asamblam astazi, dar de pe pozitia mea de cercetator puteam usor anticipa schimbarile ce aveau sa urmeze, cresterea profiturilor si scaderea dramatica a pretului per tranzistor.
Capital: Cati ani credeti ca va continua sa fie aplicabila legea?
Gordon Moore: Cred ca poate continua la nesfarsit. Ca sa fiu cinstit, trebuie sa spun ca ritmul in care reusim sa progresam continua sa ma uimeasca periodic. De cateva ori pana acum am crezut ca am ajuns la capatul valabilitatii legii, ca lucrurile treneaza, dar inginerii nostri au descoperit intotdeauna o modalitate de a ocoli dificultatile si de a prelungi valabilitatea sa. Imi vin in minte cel putin trei sau patru obstacole care ne-au parut bariere de netrecut si pe care le-am depasit fara nici o ezitare. De fapt, la sedinta consiliului de administratie la care am asistat recent am vazut imagini ale unor tehnologii cu cateva generatii mai avansate decat tot ce am vazut pana acum in materie de tranzistori, asa ca presupun ca legea va mai continua sa fie valabila inca o perioada buna de timp. Niciodata nu am putut vedea dincolo de urmatoarele trei generatii tehnologice. Asta inseamna o perioada intre sase si opt ani, dincolo de care lucrurile nu se schimba cu adevarat. Dar intr-un final o vor face. Materia este compusa din atomi, si unele dintre componentele pe care le dezvoltam sunt foarte aproape ca dimensiuni de structurile atomice. Sunt sigur ca vom descoperi modalitati de miniaturizare a tranzistorilor chiar mai avansate decat banuim in prezent.
Capital: Ce credeti ca va urma in urmatorii ani in tehnologie?
Gordon Moore: Ne miscam in directia cea buna. Daca ne gandim la ce se intampla cu 40 de ani in urma si comparam cu evolutia ulterioara a industriei, cred ca ne putem forma o viziune clara asupra viitorului tehnologiei. Vor avea loc o multime de inovatii si inginerii vor putea construi cipuri mai performante.
Scurta biografie
Nascut pe 3 ianuarie 1929 la San Francisco, Gordon Moore este in prezent Chairman Emeritus al Intel Corporation. A fost cofondator Intel in 1968, fiind initial vice-presedinte executiv. In 1975 a devenit Presedinte si CEO. Din 1997 este Chairman Emeritus. Moore este foarte cunoscut pentru legea devenita principiu de baza al industriei, care livreaza cipuri din ce in ce mai puternice la costuri diminuate. Licentiat in chimie la Universitatea din Berkeley din California, are un PhD in chimie-fizica la California Institute of Technology, este director al Gilead Sciences Inc., membru al National Academy of Engineering. In 1990 a primit de la presedintele Bush Medalia Nationala de Tehnologie.