Conform unui comunicat, împrumutul face parte din Facilitatea de Finanţare a Economiei Verzi (GEFF) în România, un program cu o valoare de până la 100 milioane de euro pentru finanţarea investiţiilor în economia verde. GEFF va cuprinde iniţial 50 de milioane de euro din fonduri puse la dispoziţie de BERD, în timp ce TaiwanICDF, care este fondul responsabil pentru programe externe de dezvoltare al Taipei China, a contribuit până în prezent cu 20 de milioane de dolari SUA. 

Facilitatea este prima cofinanţare propusă de BERD în colaborare cu TaiwanICDF în România şi face parte din eforturile băncii de a atrage noi investitori instituţionali în ţară. 

Programul este, de asemenea, completat de finanţarea nerambursabilă pusă la dispoziţie de donatori, precum Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi de Fondul Special al Acţionarilor BERD pentru a oferi consiliere şi asistenţă tehnică băncilor şi beneficiarilor finali. 

Conform BERD, România rămâne una dintre ţările cu cel mai mare consum de energie din Europa, iar sectorul rezidenţial reprezintă 36% din consumul total de energie al ţării, cel mai mare dintre toate sectoarele, în timp ce media UE este de 24%. 

Banca Transilvania este prima bancă din România care acordă împrumuturi din fondurile BERD destinate eficienţei energetice în sectorul rezidenţial. Se aşteaptă ca alte câteva bănci din România să se alăture programului. 

"Majoritatea clădirilor rezidenţiale din România au fost construite între 1960 şi 1990, cu izolaţie termică redusă. Îmbunătăţirea eficienţei energetice este o prioritate, însă accesul la finanţare pentru astfel de investiţii rămâne limitat. Suntem bucuroşi să oferim un produs financiar nou, care abordează această problemă, şi suntem încântaţi să semnăm primul proiect cu Banca Transilvania", a declarat Matteo Patrone, director regional BERD pentru România şi Bulgaria. 

Ambasadorul Weber V.B. Shih, secretar general al TaiwanICDF, şi-a exprimat speranţa ca această colaborare dintre TaiwanICDF şi BERD pentru programul GEFF în România, care se concentrează pe eficienţa energetică în sectorul rezidenţial va duce la o creştere în investiţiile verzi, stimulând utilizarea celor mai bune tehnologii ecologice în România. 

Potrivit lui Omer Tetik, director general al Băncii Transilvania, "este a treia linie de finanţare a BERD primită de banca noastră pentru a susţine investiţiile în proiecte de eficienţă energetică". 

"Dintre acestea, primele două au fost dedicate întreprinderilor mici şi mijlocii, iar cea de acum, în premieră, este pentru clienţii persoane fizice. Aceste parteneriate aduc beneficii oamenilor, mediului şi economiei, iar pentru Banca Transilvania este o nouă oportunitate de a susţine spiritul antreprenorial şi creşterea sănătoasă şi sustenabilă a economiei româneşti", a adăugat el. 

Înfiinţată în 1994, Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă după totalul activelor din România. BERD este acţionar din 2001. 

BERD este cel mai mare investitor instituţional din România. Banca a investit până în prezent peste 7,5 miliarde euro în aproape 400 de proiecte. 

Fondul Internaţional de Cooperare şi Dezvoltare (TaiwanICDF) este dedicat promovării dezvoltării socio-economice, creşterii resurselor umane şi promovării relaţiilor economice într-o serie de ţări partenere în curs de dezvoltare. Fondul are sediul în Taipei şi este activ în întreaga lume. 

AGERPRES