Peste 860.000 de persoane din România suferă de diverse grade de dizabilități, iar acestora li se acordă pensia de invaliditate, însă adesea sumele primite sunt considerate insuficiente pentru a acoperi nevoile zilnice.

Ce este și cum se calculează pensia de invaliditate gradul 2

Pensia de invaliditate se acordată persoanelor care au devenit incapabile să mai desfășoare activități obișnuite din cauza unui accident sau a unei boli grave. Este o pensie specială oferită drept sprijin financiar persoanelor care nu mai pot lucra din cauza dizabilității lor. Valoarea acestei pensii variază însă în funcție de diferiți factori.

Valoarea pensiei de invaliditate gradul 2 se stabilește pe baza capacității de câștig a persoanei înainte de a deveni invalidă. Astfel, cuantumul acesteia se calculează ca procent din salariul mediu brut al persoanei în ultimele 12 luni anterioare invalidității.

În prezent, persoanele cu dizabilitate gravă, adică gradul 2, primesc o indemnizație lunară de doar 400 de lei, deși se confruntă adesea cu afecțiuni grave. Această sumă este compusă dintr-o indemnizație totală de 395 de lei, din care 279 de lei sunt finanțați din bugetul de stat și încă 116 lei dintr-un buget complementar.

Cum poți beneficia de pensia de handicap gradul 2

Pentru a beneficia de pensia de invaliditate gradul 2, este necesar să îndeplinești anumite condiții și să depui anumite documente. În primul rând, trebuie să ai o afecțiune medicală recunoscută, precum o dizabilitate fizică sau psihică. Evaluarea dizabilității se realizează de către o comisie medicală oficială, care stabilește gradul de handicap.

După evaluare, persoana respectivă primește un certificat care atestă gradul de handicap. Acest certificat este valabil timp de cinci ani, după care trebuie să fie reînnoit.

Există trei grade de invaliditate în funcție de nivelul de reducere a capacității de muncă:

  • Gradul I de invaliditate este caracterizat prin pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire;
  • Gradul II de invaliditate este caracterizat prin pierderea totală a capacității de muncă, cu capacitatea păstrată de a se îngriji singur;
  • Gradul III de invaliditate este caracterizat prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, permițând persoanei să presteze o activitate profesională adecvată pentru cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Pensia de invaliditatea se acordă doar persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută, dar au realizat stagiul de cotizare, în condițiile legii.

Ce documente vă trebuie pentru încadrare

Documentele necesare pentru încadrarea la un grad de invaliditate sunt următoarele:

  • cerere;
  • actul de identitate;
  • documente medicale din care să rezulte afecțiunile prezentate și rezultatele investigațiilor necesare pentru susținerea diagnosticului clinic și funcțional (forma clinică și stadiul evolutiv al bolii);
  • adeverința eliberată de angajator care să ateste numărul de zile de concediu medical, cumulat în ultimele 12/24 de luni, cu menționarea datei ultimei zile de concediu medical;
  • documentul din care să rezulte cauza invalidității;
  • documentul care să ateste data ivirii invalidității, după caz.