41% dintre companiile din lume plănuiesc să utilizeze AI

41% dintre companiile din lume plănuiesc să utilizeze AI în perioada următoare. Pozițiile cu cel mai mare risc includ funcționari ai serviciilor poștale, secretari executivi și funcționari.

Este de așteptat ca inteligența artificială să înlocuiască mai multe locuri de muncă în următorii cinci ani, arată cel mai nou sondaj. Conform datelor, 41% dintre angajatorii din întreaga lume plănuiesc să automatizeze anumite sarcini.

Forumul Economic Mondial a chestionat sute de companii mari despre obiectivele lor. În cel mai recent raport al FEM se spune că 77% dintre companii au spus că intenționează să își recalifice și să-și perfecționeze lucrătorii existenți între anii 2025 și 2030 pentru a lucra alături de AI, potrivit publicației Salon.

Progresele în domeniul AI și al energiei regenerabile remodelează piața forței de muncă

Spre deosebire de anii precedenți, raportul nu spune că majoritatea tehnologiilor, inclusiv inteligența artificială, ar trebui să fie „un lucru pozitiv” pentru locurile de muncă.

„Progresele în domeniul inteligenței artificiale și al energiei regenerabile remodelează piața forței de muncă, ducând la o creștere a cererii pentru multe tehnologii sau job-uri de specialitate. În același timp, vor duce la un declin pentru alte categorii, cum ar fi designerii grafici”, susține FEM într-un comunicat.

Alte posturi despre care preconizează că vor avea de suferit în următorii ani includ funcționari de servicii poștale, secretari executivi și funcționari din domeniul salarizării.

Există o cerere din ce în ce mai mare pentru abilități AI. Aproape 70% dintre companii intenționează să angajeze noi lucrători cu abilități pentru a proiecta instrumente și îmbunătățiri AI, arată sondajul. De asemenea, 62% dintre companii plănuiesc să recruteze mai mulți oameni cu abilități pentru a lucra mai bine alături de AI.

AI permite mașinilor să îndeplinească anumite sarcini făcute de oameni

Inteligența artificială permite mașinilor să îndeplinească sarcini pe care oamenii le-au gestionat de obicei. Asistenții vocali precum Siri și Alexa sunt exemple recente de AI care pot îndeplini anumite sarcini.

Temerile că AI reprezintă o amenințare pentru anumite categorii de locuri de muncă nu este neîntemeiată. Cu toate acestea, Consiliul Consilierilor Economici de la Casa Albă a declarat anul trecut că a găsit „puține dovezi că AI va avea un impact negativ asupra angajării oamenilor în anumite domenii”. Nick Bunker, economist la Indeed Hiring Lab, a declarat că, în mod cert, inteligența artificială „va afecta multe locuri de muncă, posibil fiecare loc de muncă, indirect, într-o oarecare măsură. Dar nu cred că va duce la șomaj în masă.”

„Am văzut alte evenimente tehnologice mari în istorie, iar acestea nu au dus la o creștere mare a șomajului”, a spus Bunker.

„Tehnologia distruge, dar și creează. Vor apărea noi locuri de muncă”, a declarat el.

Modul în care chatbot-uri precum ChatGPT afectează unele meserii

„Efectul AI asupra muncii va fi, probabil, unul cu mai multe fațete. În unele cazuri, inteligența artificială poate înlocui munca făcută de oameni, iar în alte cazuri poate completa anumite meserii făcute de oameni”, se arată într-un studiu publicat în 2023 de experții de la Universitatea Princeton.

„Un exemplu edificator al modului în care IA continuă să avanseze sunt îmbunătățirile recente ale modelării limbajului AI. Iar ChatGPT, sistemul lansat de Open AI la sfârșitul anului 2022, a generat numeroase controverse”, explică autorii.

Cele 10 aplicații AI includ: jocuri de strategie abstractă, jocuri video în timp real, recunoașterea imaginilor, răspuns vizual la întrebări, generare de imagini, înțelegere a lecturii, modelare a limbii, traducere, recunoaștere a vorbirii și recunoașterea instrumentală a unei compoziții muzicale. Cele 52 de abilități umane includ exemple precum înțelegerea orală, exprimarea orală, raționamentul inductiv și stabilitatea braț-mână. Cercetătorii au adăugat apoi modelarea lingvistică, arătând modul în care chatbot- uri precum ChatGPT afectează unele meserii.