Curtea Penală Internaţională (CPI) a trimis pe teritoriul Ucrainei ”cea mai mare desfăşurare pe teren din istorie” formată dintr-o echipă de 42 de criminalişti şi anchetatori, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, potrivit CNN.

Karim Khan a declarat că a constituit acestă echipă de investigatori pentru a fi trimiși în Ucraina unde ar urma să se continue procesul investigativ cu privire la crimele de război săvârșite de Federația Rusă. El a continuat spunând că echipa are şi rolul de a oferi sprijin autorităţilor naţionale ucrainene, astfel aceasta reprezentând ”cea mai mare desfăşurare de forţe pe teren de la înfiinţarea CPI”.

”Pot confirma că astăzi, biroul meu a desfăşurat o echipă de 42 de anchetatori, experţi criminalişti şi personal de sprijin în Ucraina cu scopul de a avansa investigaţiile noastre cu privire la crimele care intră în jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale”, a declarat Karim Khan.

Cine face partea din această echipă?

Un ”număr semnificativ” de experţi naţionali olandezi vor participa, de asemenea, la această misiune, a mai menţionat Karim.

Khan a susținut că echipa va putea ”să adune mai multe mărturii, să sprijine identificarea probelor criminalistice şi digitale relevante şi să se asigure că informaţiile şi probele sunt colectate într-un mod care să le întărească admisibilitatea în procedurile viitoare în faţa CPI”.

Pe lângă naționalii olandezi, o echipă de experţi criminalistii francezi va fi trimisă în vederea ”identificării rămăşiţelor, analizei balstice, depozitării şi conservării probelor criminalistice”.

Efortul va fi unul susținut. CPI va realiza o colaborare în masă și cu alte echipe desfășurate de alte state, toate având scopul de ”a consolida coordonarea între toţi actorii implicaţi”, subliniează Khan.

Procurorul Curții Penale Internaționale a vorbit la rândul său de importanța momentului și de magnitudinea acestei situații în care este pus în prim plan dreptul internațional.

”Acum mai mult ca niciodată trebuie să arătăm legea în acţiune” susține procurorul CPI, adăugând că ”este esenţial să le demonstrăm supravieţuitorilor şi familiilor victimelor că dreptul internaţional este relevant în contextul experienţei lor”.

O anchetă oficială a fost deschisă de către Curtea Penală Internațională pe date de 2 Martie. Aceasta se va ocupa de evenimentele petrecute în Ucraina.