Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) a deschis anul trecut investigatiile in 51 de proiecte finantate de UE, valoarea totala a cheltuielilor neeligibile fiind de 15,3 milioane euro.

“Din dosarele privind eventuale fraude in utilizarea fondurilor europene, 43 de cazuri au fost finalizate”, a spus Tudor Chiuariu, seful DLAF.

In urma verificarilor, potentiale fraude au fost constatate in 26 de dosare, care au fost trimise Departamentului National Anticoruptie (DNA). In alte sase au fost descoperite nereguli, iar 11 sesizari nu au fost confirmate. Valoarea proiectelor investigate de DLAF a variat intre 15.000 si 28 milioane euro, in timp ce totala a celor 51 de proiecte se ridica la aproximativ 100 milioane euro.

Mai mult de jumatate dintre proiectele investigate au folosit fonduri acordate prin intermediul programului Phare. Pagubele estimate in acest caz au fost cuprinse intre 10.000 si sase milioane euro.

Proiectele ISPA sunt diferite de celelalte programe tinand cont de sumele mari de bani implicate. Au fost investigate trei dosare care desfasurau proiecte in valoare de 48 milioane euro, potentiale fraude fiind descoperite intr-un singur caz, valoarea pagubelor ridicandu-se la doua milioane euro.

In fine, potentiale fraude au fost constatate si la SAPARD, fiind investigate zece dosare, valoarea cheltuielilor neeligibile constatate fiind de 1,3 milioane euro.

Din dosarele care au ajuns anul trecut la DNA, un caz a fost trimis in judecata, in doua dosare s-a decis neinceperea urmaririi penale, trei dosare au fost trimise la parchete si zece asteapta sa intre in faza urmaririi penale.

Sursa: Capital, 14 martie 2006