Warp Net Technologies este divizia de software a providerului Warp Net. infiintata i octombrie 2000 ca personalitate juridica distincta, firma are i prezent opt angajati full-time si unsprezece colaboratori.
Proiectul, intitulat e-Moldova.ro, are pentru iceput patru domenii, din care doua, cautarea de locuri de munca si anunturi de publicitate, sunt lansate deja pe Internet. Celelalte doua domenii, magazinul virtual si agentia imobiliara, vor fi lansate on-line peste doua saptamini.
Primul domeniu, www.jobs-online.ro, are deja un numar de peste 400 de oferte de locuri de munca i diverse activitati si peste 50 de candidati. „Acesta reprezinta o oportunitate extraordinara pentru tinerii valorosi din Rominia, de a-si face cunoscute realizarile si pentru a-si gasi un loc de munca pe masura instruirii si a potentialului lor, atit i Rominia cit si i lume”, a declarat Tibi Baraboi, directorul firmei Warp Net Technologies.
Jobs-Online este structurat pe doua compartimente. Primul este destinat companiilor care doresc sa angajeze personal. Fiecare firma care are pozitii libere poate introduce descrierea posturilor respective. Toate datele introduse de angajatori sunt salvate itr-o baza de date, ce poate fi consultata de orice persoana conectata la Internet. Cautarile pot fi simple sau complexe.
Cautarile simple constau i identificarea candidatilor specializati itr-un anumit domeniu. Cautarile complexe dau posibilitatea angajatorului sa introduca criterii avansate de cautare de genul: cunostinte, experienta trei ani, cunoasterea limbii engleze. Aceste facilitati de cautare fac, practic, din munca de selectare a candidatilor o operatiune extrem de simpla.
Cel de al doilea compartiment este destinat candidatilor, celor ce doresc un nou loc de munca. Acestia au posibilitatea de a completa un Resume (Curiculum Vitae) on-line, de a cauta un anumit job, de a cauta job-urile introduse de o anumita firma sau, pur si simplu, de a rasfoi ultimele job-uri introduse. Ca si i cazul angajatorilor, candidatii pot realiza cautari simple si complexe. Spre deosebire de alte site-uri similare, locurile de munca acopera toate domeniile de activitate, nu numai piata IT. Ele sunt reale, verificate i prealabil si abia dupa aceea postate pe Internet.
O facilitate importanta este posibilitatea accesarii cautarii avansate, i care pot fi utilizati operatori logici AND – OR. De asemenea, jobs-on-line permite cautarea dupa cuvinte-cheie.
Al doilea site lansat, www.pub-Moldova.ro, cuprinde anunturi de mica publicitate din toate judetele Moldovei si ofera posibilitatea utilizatorilor sa afle, i scurt timp, multiple oferte i cadrul unei categorii restrinse, inclusiv i functie de pret. Site-ul are peste 1.500 de anunturi, iar numarul lor creste exponential.
Se pregateste aparitia unui magazin virtual
in completare la aceasta oferta, WarpNet Technologies va lansa, peste doua saptamini, un site specializat pe domeniul imobiliar. in prezent se promoveaza oferta unui numar de cinci agentii imobiliare din judetele Moldovei, iar alte 18 agentii imobiliare isi vor include oferta i circa o luna.
Cel de-al patrulea site din cadrul proiectului va fi magazinul virtual www.magazin.warpnet.ro, de unde utilizatorii vor putea achizitiona diverse obiecte ce vor fi livrate la domiciliul cumparatorului.
„Principiul dupa care a fost conceput proiectul consta i usurinta de utilizare pentru end-user. De aceea am preferat o solutie care sa nu necesite instalarea unor pachete software suplimentare. Orice utilizator Win95/98/Millenium/2000 poseda deja un browser Internet inclus i sistemul de operare, deci poate accesa si utiliza site-ul Jobs-OnLine. Este foarte important faptul ca end-user-ul nu trebuie sa fie un „guru” al computerelor pentru a accesa si folosi site-ul nostru”, spune Tibi Baraboi.
in momentul de fata, site-ul este gazduit pe un server Pentium II, instalat la sediul providerului Warp Net. Acesta este un server dedicat, cu sistem FreeBSD v4.2, sistem de operare care si-a demonstrat invulnerabilitatea, fiind folosit de site-urile Internet cu cel mai mare trafic lunar; se pot aminti aici celebrele: www.cdrom.com, www.tucows.com, www.hotmail.com, site-uri care tranziteaza zilnic 20-30 terrabiti de informatie. Serverul WEB Apache a fost securizat, permitind si implementarea standardului https (secure http). Desi aparent exista un numar mic de home-utilizatori, potentialul de beneficiari ai proiectului este foarte mare, datorita existentei unui numar considerabil de cluburi tip Internet-cafe i judetele Moldovei. Investitia efectuata pentru primele patru site-uri se ridica la circa 43.000 USD.
Ca proiecte de viitor, i luna mai, firma isi propune sa lanseze primul protal din Moldova, care va fi intitulat la fel ca si proiectul IT: www. e-Moldova. ro.