O analiză a Organizației Salvați Copiii România arată că 44% dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mamă. Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt înregistrați în județul Suceava.
44% dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mamă
44% dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără să fie alături de mamă, indiferent dacă aceasta este plecat împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat la muncă. În același timp, doar 7% dintre părinți au de gând să ia copiii cu ei peste hotare.
Pe acest fond, Organizația Salvați Copiii România anunță că programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă în judeţele Suceava, Iaşi, Vaslui, Hunedoara şi Mureş va fi întărit. Anunțul vine după ce o analiză realizată anul acesta a scos la iveală că programul are efecte pozitive asupra stărilor emoționale ale acestor copii, dar și asupra performanțelor școlare ale acestora. Studiul arăta că relaţiile copiilor cu ceilalţi colegi de clasă sunt descrise ca bune, fără dificultăți în cazul a 80% dintre ei, iar performanțele școlare s-au îmbunătățit pentru 58% dintre copiii din program.
Statisticile oficiale arată că 21.024 de copii au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat.
Dacă acești copii sunt integrați în programe de sprijin socio-educațional, ei vor simți mult mai puțin tristeţe, singurătate, furie și oboseală. Datorită acestor programe, ei vor simți într-o proporţie mai mare stări precum liniştea, veselia și siguranţa.
Cei mai mulți copii simt oboseală
Studiul relevă că scorul mediu pentru copiii cu părinţii plecaţi este 4 în ceea ce privește oboseala, de 3,5 în ceea ce privește tristețea, de 3,2 în ceea ce privește furia și de 2,8 pentru singurătate. Pentru evaluare au fost folosite o serie de atribute, pozitive sau negative pentru care respondenții au fost îndemnați să evalueze, pe o scală de la 1 la 10, măsura în care fiecare dintre aceste stări îi definesc.
Copiii care sunt integrați într-un astfel de program au un scor mediu de 7,7 pentru linişte, 8,8 pentru siguranţă şi 8,5 pentru veselie.
Școala este mult mai ușoară pentru copiii care sunt integrați în program
Analiza mai arată că 58% dintre copiii din program au declarat că au parcurs materia şcolară fără probleme și că relațiile pe care le au cu ceilalți colegi de clasă sunt bune pentru 80% dintre ei. Pentru 11% dintre acești copii au avut loc probleme moderate sau grave, în timp ce 9% nu au dorit să răspundă la această întrebare.
De asemenea, 50% dintre copii spun că atmosfera de la activităţile Salvaţi Copiii este considerată plăcută, 50% spun că este prietenoasă, 35% spun că este relaxantă, 35% spun că este calmă și liniștită, iar 24% spun că este confortabilă.
Peste 70% dintre părinți nu iau în considerarea luarea copilului în străinătate
Organizația Salvați Copiii România spune că doar 7% dintre părinții care pleacă la muncă peste hotare au intenția de a lua copii cu ei, în timp ce 79% nu au o astfel de perspectivă.
Mulți părinți care pleacă în străinătate nu doresc să se mai întoarcă, iar procentul acestora este de 41%. 38% au de gând să se întoarcă definitiv în țară, însă există și cazuri în care nu s-a luat o decizie în acest sens.
39% dintre respondenți spun că decizia cu privire la întoarcerea definitivă în România ține de locurile de muncă și de condițiile de salarizare, 24% spun că este vorba despre îmbunătățirea sistemului de sănătate, în timp ce alți 20% spun că decizia va fi luată în funcție de ameliorarea climatului social general și al vieții politice.
“Copiii rămași în țară, în vreme ce părinții lor muncesc peste granițe, au devenit un fenomen sociologic specific României. Implicațiile sunt multiple, de la cele sociale, la cele educaționale și psiho-emoționale și de aceea am decis să întărim programul de sprijinire a acestor copii, pe toate cele trei componente. Nu putem suplini absența părinților, dar putem să ajutăm copilul să nu reacționeze la această absență printr-o traumă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Cei mai mulți copii rămași singuri sunt în Suceava
Statisticile oficiale, care arată doar numărul copiilor aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială, arată că 76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte în urma migrației economice a părinților
De asemenea, cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele: Suceava – 6.518, Botoșani – 5.025, Iași – 4.855, Neamț – 4.019, Bacău – 3.809, Prahova – 3.196, Galați – 3.067, Vaslui – 2.919, Constanța – 2.765 și Maramureș – 2.064.