45 milioane de lei pentru încurajarea consumului de fructe proaspete

Fondurile totale alocate în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli în perioada ianuarie-iunie 2016 se ridică la 44,68 milioane lei, din care 38,85 milioane lei reprezintă suma alocată efectiv pentru distribuţia de mere, iar 5,28 milioane lei pentru implementarea măsurilor adiacente, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

De asemenea, 20,85 milioane lei vor fi rezervate pentru perioada septembrie – decembrie a anului şcolar 2016-2017. 

Măsurile adiacente distribuţiei de mere în anul şcolar 2015 – 2016 pot fi realizate prin organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare; organizarea de concursuri tematice cu premii ca modalităţi practice educative care să contribuie la dezvoltarea competenţelor elevilor şi prin activităţi de grădinărit. 

Pentru anul şcolar 2015 – 2016, numărul total al elevilor din clasa pregătitoare şi clasele I – VIII (public şi privat) este de 1.750.156, iar limita valorii zilnice este de 0,37 lei/elev pentru o perioadă de 88 de zile de şcolarizare. 

Potrivit proiectului, România are alocate 6.869.985 euro (31.601.931 lei) pentru anul şcolar 2015 – 2016, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei Europene din 30 martie 2015 privind alocarea definitivă a ajutorului Uniunii Europene către statele membre în cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli pentru perioada 1 august 2015 – 31 iulie 2016. Bugetul total al programului are prevăzută şi o sumă de 100.000 euro pentru evaluarea programului în anii anteriori. 

"Implementarea acestui program reprezintă o oportunitate acordată sectorului românesc de fructe şi legume în diversificarea şi dezvoltarea activităţilor de producţie şi comercializare. Totodată, pe termen lung, implementarea acestui program la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate tratării diferitelor afecţiuni (de exemplu obezitatea şi diabetul) cauzate de o alimentaţie nesănătoasă", se menţionează în nota de fundamentare a proiectului de HG. 

Potrivit MADR, programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli a fost implementat în România începând cu cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2009 – 2010. 

AGERPRES