459 de spitale stau la coadă pentru acreditare. Care sunt primele unități acreditate în România

Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) a acreditat primele patru spitale din România. Institutul "Matei Balş" este până acum singurul spital acreditat din București și va fi urmat de spitalele Grigore Alexandrescu și Carol Davila, dacă acestea vor indeplini 85% dintre criteriile obligatorii.

Celelalte trei unități acreditate sunt Spitalul Militar de Urgenţă"Constantin Papilian" din Cluj Napoca, Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti și spitalul privat Euromedica Hospital din Baia Mare.
Două spitale, din Bolintin-Vale și Constanța, se află in toiul procedurilor de acreditare, potrivit purtătorului de cuvânt al CoNAS, Aracsia Benția.
Această acreditare este diferită de clasificarea întocmită recent de Ministerul Sănătăţii şi urmează să fie finalizată în 2015. Clasificarea a încadrat spitalele în diverse categorii, pentru a ajuta CoNAS să trimită evaluatorii potriviți pentru acreditarea respectivei unități.
În procesul de acreditare au fost înscrise 459 de spitale, dintre care 74 unităţi sanitare private. Spitalele care nu vor primi acreditări nu vor mai putea încheia contracte de finanţare cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, deci nu vor mai primi bani de la stat.
 „Numai în felul acesta va crește încrederea pacienților în serviciile pentru care plătesc. Noi nu vom închide spitale, mai ales că toate au la dispoziție o perioadă de timp să remedieze deficiențele”, a precizat Aracsia Benția, purtătorul de cuvânt al CoNAS.
Primul ciclu de acreditare durează cinci ani și vor fi evaluate aproximativ 51 de spitale pe trimestru.
Taxa de acreditare și reevaluare a fost stabilită anul trecut la nivelul CoNAS la 240 de lei pe pat valabil pentru un ciclu de acreditare.