Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a oprit temporar de la comercializare 4,6 tone de peşte, în valoare de 70.000 lei, şi a dat amenzi de 755.800 lei, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul instituţiei.
"Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia sărbătorilor de Florii, în perioada 27 martie – 7 aprilie 2017, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune tematică de control pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind protecţia consumatorilor referitoare la conformitatea, prezentarea, publicitatea şi modul de comercializare a peştelui, preparatelor din peşte preambalate şi conservelor din peşte. Au fost controlaţi 610 operatori economici, constatându-se abateri la un număr de 389 (circa 64%) de la prevederile legale, în vigoare privind protecţia consumatorilor. A fost verificată o cantitate de 42.116 kg de peşte, preparate şi conserve din peşte, din care circa 8.722 kg îndeplineau prevederile referitoare la conformitatea, prezentarea, publicitatea şi modul de comercializare a peştelui şi produselor din peşte", se arată în document.
Conform ANPC, au fost oprite temporar de la comercializare 4.600 kg de peşte, preparate şi conserve din peşte, în valoare de 70.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare 467 kg de peşte, în valoare de 6.882 lei, care erau alterate sau depozitate în condiţii improprii sau care prezentau data durabilităţii minimale depăşită.
Instituţia a aplicat 425 sancţiuni contravenţionale, constând în 220 amenzi contravenţionale, însumând 755.800 lei, şi 205 avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
Autoritatea a constatat abateri privind conformitatea produselor, precum "baby hering la grătarg, preambalat în caserolă vidată, desigilată de comerciant, cu gust şi miros modificat, nespecific, macrou afumat care prezenta modificări de consistenţă, fâşii crocante de crap la grătar, care prezentau arsuri de congelare, crap proaspăt expus la comercializare pe pat, fulgi de gheaţă, dar care prezenta modificări organoleptice (expus lângă crap proaspăt, fără deficienţe).
A mai fost observată nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv peştele era expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment sau prezenta modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistenţă flască a muşchiului, peştele şi produse din peşte erau depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant de +14 grade C într-un depozit neamenajat, impropiu şi neautorizat Agerpres