Pentru că lumea digitală ne conectează din ce în ce mai mult, apare o tendință tot mai accentuată de a ne face bagajul și de a călători pe perioade lungi de timp, de a explora, a cunoaște și a împărți cu ceilalți din experiențele trăite.
Potrivit unei analize a motorului de căutare pentru hoteluri și călătorii Momondo, aproape jumătate dintre români au călătorit pe perioade mai lungi de o lună, iar în cazul celor 53% dintre ei care nu au făcut-o, motivele nu sunt nici pe departe lipsa de interes, frica sau dorul de casă. De fapt, doar 2% au susținut că nu sunt interesați de o astfel de experiență și numai 3% au spus că dorul pentru familie și prieteni i-a împiedicat până acum să plece la drum pentru o perioadă mai lungă.
Care sunt motivele pentru care nu au călătorit pe perioade lungi de timp? Viața de zi cu zi și gândul că o astfel de călătorie este prea scumpă sunt impedimentele principale. Mai mult de jumătate dintre români au spus că nu pot pune o pauză atât de lungă responsabilităților zilnice (precum familia și jobul), în vreme ce 39% consideră că nu își pot permite o călătorie atât de lungă.
Când au fost rugați să estimeze suma necesară unei călătorii (inclusiv cazarea) de trei luni în mai multe țări din Europa de Vest, majoritatea au apreciat costul total la cel puțin 3.000 de euro pe lună. În vreme ce aceasta este o sumă reală pentru țările vestice ale Europei, există alte regiuni care implică un cost mult mai scăzut.
Dintre românii care au plecat în călătorii mai lungi de o lună, cei mai mulți au cheltuit sub 1.000 de euro pe lună, alegând destinații aproape de casă. Un român din cinci (21%) a ales să descopere destinațiile locale, călătorind în interiorul României. 19% au ales să descopere Europa de Est, majoritatea cu un buget de până în 1.000 de euro pe lună. Aproape jumătate (44%) au călătorit în vestul Europei, iar când vine vorba de țările non-europene, America de Nord este cea mai populară destinație, dar numai 4% au călătorit până acolo.
„Cei care sunt îngrijorați de costurile unei astfel de călătorii ar trebui, pur și simplu, să-și facă curaj. Aparent, tindem să fim peste măsură de economi când vine vorba de călătoriile pe termen mai lung”, spune Mircea Giurcă, purtătorul de cuvânt momondo în România. Studiul arată că 19% dintre români și-ar face bagajele și ar zbura oricând către Caraibe, dar, așa cum ne-au împărtășit cei care au ales să descopere România, nu este nevoie să mergi atât de departe.
30% dintre respondenți au afirmat că principalul motiv pentru care au plecat într-o călătorie lungă a fost ca să evadeze din rutină. Totuși, nu toți au căutat să evadeze – 27% au călătorit pentru a-și extinde orizonturile, iar 22% pentru a descoperi noi culturi.
Recomandările călătorilor experimentați
Alina Cerna și Florin Bodin, care au înființat un blog pe acest segment, au renunțat la joburile lor și au pornit timp de patru luni în Asia de Sud. Aceștia spun că cel mai mare avantaj al călătoriilor lungi este deconectarea de la viața de acasă. „Devine cumva ciudat până și să îți asculți limba nativă. Când ajungi să petreci mai mult timp într-o destinație înțelegi mult mai bine cultura locală. Bineînțeles, ești liber să adopți anumite obiceiuri pe care le întâlnești și să le aduci cu tine acasă pentru a-ți îmbunătăți viața”, spun ei.
În ceea ce privește bugetul, potrivit lor, cel mai bun lucru este să-ți setezi așteptările de la început. Dă-ți seama cât de mult îți permiți să cheltuiești într-o lună, iar apoi stabilește-ți o sumă zilnică pentru mâncare, transport și alte necesități. Sfatul lor pentru cei care vor să lase totul în urmă și să plece într-o călătorie de câteva luni: „Nu te gândi de o mie de ori. Să-ți dai demisia pentru a călători nu înseamnă că e capătul lumii.”
Simona Stănescu și Alex Vrînceanu, care, de asemenea, au un blog pe acest segment, au petrecut nouă luni în Asia de Sud-Est, iar în prezent se află tot de atât timp în America Centrală. Bugetul lor lunar pentru tot (inclusiv cazare) este cuprins între aproximativ 800 și 1.500 de euro.
Cele mai importante lucruri pe care le-au învățat: „Fii flexibil, fii amabil, învață să te bucuri pur și simplu de viață și de ceea ce ai în fiecare moment.” Persoanele dragi sunt cele care le lipsesc cel mai mult, urmate îndeaproape de anumite alimente precum brânza și pâinea. Cel mai frumos aspect pentru ei legat de aceste călătorii lungi este faptul că înveți o limbă nouă și că îți dai seama cât de mult ne asemănăm unii cu ceilalți, din toate părțile globului.
Recomandarea lor: „Pur și simplu, fă-o, relaxează-te și bucură-te! Dar încearcă să fii precaut, să ai bani în portofel și în contul bancar, pregătește-te pentru aventură și lansează-te! Lumea e un loc minunat.”
(Datele au fost extrase din studiul realizat de Opinium pe un număr de 1016 respondenți din România, cu vârsta de peste 18 ani, între 19.02.18 – 26.02.18).