“Scopul discuţiilor de astăzi se regăseşte în dorinţa comună de a identifica cea mai eficientă formulă în implementarea prevederilor OUG nr. 109/2011 privind selecţia membrilor din conducerea companiilor de stat, astfel încât aceste companii, în care statul român şi, în unele cazuri Fondul Proprietatea sunt acţionari, să beneficieze de un management privat profesionist”, se menţionează într-un comunicat remis de Ministerul Economiei.

Potrivit sursei citate, se urmăreşte ca prin implementarea managementului privat să fie respectate drepturile şi interesele tuturor acţionarilor, să fie prevăzute roluri şi responsabilităţi clare atât pentru Consiliile de Administraţie, cât şi pentru conducerea executivă, iar rezultatele şi perspectivele să fie prezentate în mod corect şi transparent pentru opinia publică.

Procesul de selectare a managerilor privaţi a început încă din toamna anului trecut, însă până în prezent la niciuna din cele patru companii – Electrica Furnizare, Oltchim, Romarm şi Hidroelectrica – nu a fost ales managerul privat.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a răspuns, la finele lunii trecute la o întrebare adresată de Capital, că în decursul lunii iunie vom avea primul manager privat la o companie de stat, fără să precizeze însă numele companiei.

Cele 48 de companii de stat din subordinea Ministerului Economiei la care se doreşte implementarea managerilor privaţi sunt următoarele: