Analiza cazurilor de deces din România până pe 31 martie), 78 în decurs de 11 zile, începând din 22 martie, când erau confirmate 367 de infectări cu COVID 19, arată au autoritățile au fost depășite aproape din start de epidemie, cel puțin la nivel organizatoric și al rigurozității raportărilor, scrie Europa Liberă.
Transmiterea comunitară, pe primul loc
Ceea ce se constată este că peste jumătate din cazurile de deces sunt ale unor persoane care au contactat virusul prin transmitere comunitară. Astfel, din cele 78 de decese, 45 sunt ca urmare ca infectării prin transmitere intracomunitară, 11 fiind persoane care au istoric de călătorie în țările aflate pe harta roșie sau galbenă (Italia, Franța, Germania) sau care au intrat în contact direct/indirect cu persoane venite din aceste zone. Despre restul cazurilor, nu există date, fie încă se fac anchete epidemiologice, fie nu au fost comunicate informații.
Cel mai grav, spune Europa liberă, este faptul că rezultatul testului pentru COVID -19 a venit chiar în ziua decesului, în 11 cazuri, sau chiar la câteva zile după moarte, 37 cazuri, socotind și ultimele 19 decese de la Suceava, care au fost confirmate oficial după moartea pacienților. Este, deci, vorba de 48 de astfel de situații, din cele 78 de decese.
Exemple de cazuri în care rezultatele au venit după decesul pacienților
Femeie de 61 de ani din județul Hunedoara, internată la spitalul Județean Deva, terapie intensivă, decedată în 23 martie, confirmarea de COVID 19 a venit cinci zile mai târziu, pe 28 martie. ( decesul 32, Grupul Comunicare Strategică)
Doi bărbați de 60 și 77 de ani din Ialomița, decedați la domiciliu în 25 martie, probele au fost recolatate la o zi după deces, iar confirmarea a venit după încă două zile. ( cazurile 36 și 37)
Femeie 75 de ani din Hunedoara, decedată în 26 martie la terapie intensivă în Spitalul Municipal Hunedoara. Probele pentru COVID au fost recolatate în 24 martie, dar rezultatele au venit la trei zile de la deces, în 29 martie. ( cazul 41)
Bărbat 82 de ani din Hunedoara, decedat în 25 martie la Spitalul Municipal Hunedoara, ATI. A fost testat chiar în ziua decesului, iar rezultatele cu venit peste 4 zile, în 29 martie. ( decesul 42)
Bărbat 72 de ani din Arad, decedat în 29 martie la Spitalul de Boli Infecțioase Arad. I s-au recoltat probe în 26 marie, dar confirmarea testului la COVID 19 a venit chiar în ziua decesului ( decesul 43)
Bărbat 74 de ani din județul Hunedoara, internat la Spitalul din Deva, secția oncologie. S-au recoltat probe chiar în ziua decesului, 27 martie, iar rezultatul a venit după 3 zile, în 30 martie. ( deces 49)
Femeie 60 de ani din Hunedoara, decedată în 29 martie la Spitalul Municipal Hunedoara. Probele au fost recoltate în 26 martie, dar rezultatele au venit după deces, în 30 martie. (deces 50)
Femeie de 81 de ani din județul Mehedinti, internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova, decedată în 30 martie. Probele au fost recoltate în 19 și 28 martie, iar rezultatele au venit în 29 martie. (deces 69)
Femeie de 64 de ani, din județul Suceava, decedată în 26 martie. I-au fost recoltate probe chiar în ziua decesului, iar confirmarea cu coronavirus a venit la 6 zile de la deces, pe 31 martie. ( deces 78)
Bărbat, 68 de ani, din județul Suceava, decedat pe 28 martie. I-au fost recoltate probe pe 25 martie, iar confirmarea de coronavirus a venit la 3 zile după deces, pe 31 martie. ( deces 75)
Femeie, 69 de ani, din județul Suceava, decedată pe 27 martie. I-au fost recoltate probe pe 25 martie, iar confirmarea infectării a venit la 4 zile după deces, pe 31 martie. (deces 74)
Bărbat, de 62 de ani, din județul Suceava, decedat pe 25 martie. Probele au fost recoltate chiar în ziua decesului, iar rezultatele au venit 7 zile mai târziu, pe 31 martie. (deces 73)