Marți, pe 8 octombrie, Parlamentul României a adoptat o lege prin care statul român este obligat că suporte, la cererea familiei, cheltuielile pentru repatrierea românilor decedați în afara țării.
Statul român, obligat să suporte cheltuielile pentru repatrierea românilor decedați în afara țării
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, 8 octombrie, un proiect de lege care obligă statul român să suporte, la cererea familiei, cheltuielile de repatriere pentru cetățenii români decedați în străinătate.
Această lege reglementează obligația statului de a acoperi, la cererea familiei, costurile repatrierii, cu un plafon de 5.000 de euro pentru fiecare cetățean aflat în această situație. De asemenea, proiectul prevede posibilitatea ca cheltuielile ce depășesc acest plafon să fie acoperite din taxele consulare.
Inițiativa legislativă prevede că ”statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.
Proiectul de lege a fost aprobat de Senat, iar Camera Deputaților are rolul de for decizional în această situație.
Români repatriați din Liban
Amintim că recent, în contextul tensiunilor cauzate de conflictul din Liban, un număr semnificativ de români au ales să se întoarcă în țară. Cu ajutorul autorităților române, aceștia și-au luat copiii și familiile și au revenit acasă pentru a scăpa de situația alarmantă din regiune.
Ca urmare a intensificării conflictului din Orientul Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat o nouă acțiune de repatriere a cetățenilor români. Astfel, vineri, pe data de 4 octombrie 2024, sub coordonarea Prim-ministrului României, un grup format din 74 de persoane aflate în situații vulnerabile a fost adus în țară.
Din cauza temerilor generate de intensificarea conflictului, româncele care locuiau de mult timp în Liban au decis să se întoarcă în țară. Atât ele, cât și familiile lor, au beneficiat de asistență din partea Guvernului României, iar Forțele Aeriene au trimis deja două aeronave la Beirut pentru a facilita întoarcerea acestora.
Această acțiune a fost posibilă datorită eforturilor coordonate ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale (MApN) și al altor instituții. Persoanele repatriate includ cetățeni români și membri ai familiilor lor de gradul I, majoritatea fiind femei și copii, inclusiv cazuri medicale și persoane aflate în zone cu un risc semnificativ. Mai multe puteți afla aici.