Recomandările, fie că vin din partea nutriționiștilor ori doctorilor, sunt pentru un consum de 2 litri de apă pe zi, pentru un om matur, o cantitate care ar asigura hidratarea corespunzătoare a corpului și a-l face să funcționeze în parametri. Se poate însă și mai mult, pentru că există cazuri când mai mult înseamnă mai bine, fără exagerări însă.
De exemplu, apa ajută la îmbunătățirea performanței fizice. Atunci când cineva face o activitate fizică intensă, fie că este vorba de alergat, practicarea unui sport sau mersul la sală, corpul său pierde apă, proces care poate duce până la scăderea masei corporale cu 2% .
Acest lucru trebuie prevenit printr-un consum de apă mai mare decât de obicei. Mușchii, în sine, sunt formați în proporție de 80% din apă, astfel încât nu este de mirare că o hidratare corespunzătoare conduce la rezultate mai bune.
Hidratarea corespunzătoare ajută și la scăderea în greutate. Acest lucru este explicabil prin faptul că apa ajută la creșterea sațietății, adică atenuează senzația de foame. Mai multe studii efectuate de experți au arătat că 2 litri pe zi ajută la “topirea” a 100 de calorii. Contează însă și când se bea apa, ideal , în atingerea obiectivului de a slăbi, fiind de a o face înainte de mese. De asemenea, trebuie precizat că o apă mai rece arde mai multe calorii, pentru că organismul cheltuie suplimentar pentru a o aduce la temperatura corpului.
Consumul de apă în cantități mari previne formarea pietrelor la rinichi. Litiaza renală, termenul medical al pietrelor la rinichi, reprezintă acumularea de depozite de minerale la nivelul tractului urinar. Multă apă consumată presupune diluarea concentrației de minerale și eliminarea acestora.
Hidratarea previne constipația și alte afectiuni digestive. Un consum redus de apa este unul dintre factorii de risc ai acestei afectiuni. În aceste cazuri, unul din tratamentele recomandate de gastroenterologi este consumul regulat de lichide, in special apa si apa carbogazoasă.
O petrecere care s-a prelungit până în zori, “udată” cu mult alcool poate aduce, a doua zi, dureri de cap și o stare generală proastă. Acest lucru este din pricină că alcoolul este diuretic, adică drenează corpul de mai multe lichide decât se consumă.
Acest lucru duce la deshidratare și la simptome precum sete continuă, oboseală, migrene și altele. Consumul unei cantități generoase conduce la limitarea în timp a acestor efecte. De asemenea, chiar din timpul petrecerii, este bine ca apa să “asezoneze” consumul celorlalte lichide.
Sursa foto: Dreamstime