Nu stai neapărat bine la capitolul „chestiuni tehnice”, poate că ai o listă cu câteva branduri care ți-au atras atenția, dar parcă ai vrea să nu te ghidezi exclusiv după marcă. Asta e o alegere înțeleaptă de altfel: e bine să te documentezi înainte, măcar în linii mari, astfel încât modelul de combina frigorifica ales să răspundă nevoilor tale pe termen ceva mai lung.

Nu-ți face probleme dacă nu te pricepi neapărat la detaliile tehnice. Le-am simplificat noi pentru tine, astfel încât să înțelegi exact ce face fiecare și, concret, cum te ajută și de ce e important. Acestea fiind zise, iată 5 criterii simple de care să ții cont când îți alegi combina frigorifică:

Capacitatea de depozitare

Probabil primul criteriu după care să te ghidezi când îți alegi combina frigorifică, volumul de depozitare este corelat cu nevoile tale și, eventual, ale familiei tale. Dacă obișnuiești să ții alimentele în congelator pe durata sezonului rece (iar aici ne referim, printre altele, atât la carne, cât și la fructe și legume), atunci poate că ar fi bine să optezi pentru un model cu o capacitate de depozitare mai mare. 

Dacă, pe de altă parte, ai nevoie de o combină care să te ajute doar să suplimentezi spațiul din frigiderul mic pe care îl ai, e posibil să te descurci lejer și cu o combină cu un volum de depozitare redus.

Dimensiunile combinei, raportate la dimensiunile locului unde o vei amplasa 

Ai decis că ai nevoie de o combină frigorifică mai voluminoasă. Bun, să trecem acum următoarea întrebare: ai suficient loc pentru ea sau vei face eforturi colosale s-o integrezi în spațiul actual? Sau, și mai grav, există riscul s-o aduci acasă și să constați că pur și simplu nu încape, oricât de mult te-ai strădui să-i faci loc? Pentru a evita astfel de scenarii neplăcute, te încurajăm să măsori cu atenție dimensiunile spațiului unde intenționezi să amplasezi combina frigorifică și să le și notezi undeva, ca să știi cam către ce dimensiuni să te orientezi.

Clasa energetică

Când alegi o combină frigorifică, e mai înțelept să gândești lucrurile pe termen lung – adică să iei în calcul și facturile la energie electrică. Nu de alta, dar s-ar putea să te tenteze inițial un model mai ieftin, care are o clasă energetică inferioară, iar în timp asta să te coste mai mult. În schimb, dacă investești de la bun început într-o combină frigorifică din clasa energetică A (cu cât mai multe plusuri după, cu atât mai bine pentru eficientizarea consumului de energie electrică), te vei bucura de facturi la curent ceva mai prietenoase. La un calcul simplu, îți vei da seama că ai reușit să economisești, puțin câte puțin, o sumă frumușică. 

Funcțiile din dotare

Unele combine frigorifice sunt dotate cu funcții suplimentare, care s-ar putea să te intereseze și pe tine. Menționăm aici funcția antibacteriană – care, după cum îi spune și numele, este responsabilă de prevenirea formării bacteriilor. De asemenea, senzorul de control al umidității contribuie la păstrarea pe termen mai lung a fructelor și legumelor – așadar, dacă știi că ele se vor regăsi adesea în viitoarea ta combină frigorifică, merită să ții cont de acest criteriu. Nu în ultimul rând, filtrul de aer în interior ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute și, implicit, la menținerea calității alimentelor depozitate. 

Prețul, raportat la calitatea și funcțiile combinei

Dacă îți dorești o combină frigorifică „basic”, care să-și facă treaba și atât, așa cum și-ar face-o, în dreptul său, aproape orice frigider ieftin, atunci cel mai probabil vei vrea să investești un buget minim. Pe de altă parte, dacă în urma informațiilor citite ai constatat că ți-ar prinde bine ca aceasta să aibă câteva funcții extra, atunci e indicat să aloci un buget ceva mai consistent, cu atât mai mult dacă îți dorești un model de la un brand consacrat, precum Candy.

Te încurajăm să aprofundezi documentarea, eventual să-ți faci un wishlist cu modelele de combină frigorifică pe care le-ai vedea potrivite pentru nevoile tale și, desigur, pentru suma pe care ești dispus(ă) s-o investești. Ca să-ți faci o idee despre categoriile de preț, apelează la un filtru de căutare online: selectează criteriile care te interesează (de exemplu, funcția antibacteriană) și compară prețurile produselor afișate.

Sperăm că recomandările noastre ți-au adus mai multă claritate. După cum bine vezi, nu există combina cu funcțiile și caracteristicile perfecte pentru oricine, ci cu funcțiile și caracteristicile perfecte pentru nevoile fiecăruia dintre noi. Vezi ce e prioritar pentru tine – atât acum, cât și pe termen ceva mai lung -, iar în funcție de asta, investește un buget mai mic sau mai mare. Acestea fiind zise, îți dorim să găsești modelul potrivit într-un timp cât mai scurt!