Aproximativ 5% din producţia mondială de gaze naturale se pierde în fiecare an prin arderea sau „arderea cu flacără deschisă” a gazelor nefolosite – o cantitate echivalentă cu 30% din consumul Uniunii Europene şi 23% din consumul Statelor Unite, arată un studiu realizat de General Electric.
Arderea gazelor cu flacără deschisă emite 400 milioane tone de CO2 pe an, cantitate egală cu cea emanată de 77 milioane de automobile, fără a produce energie termică sau electrică utilă. Astfel, miliarde de metri cubi de gaze naturale se irosesc an de an la nivel mondial, de regulă sub formă de produs secundar al procesului de extragere a petrolului.
Studiul realizat de companie mai arată că tehnologiile necesare dezvoltării unei soluţii există deja. În funcţie de regiune, acestea pot fi reprezentate de soluţii pentru producţia de energie, reinjectarea gazelor (pentru o mai bună recuperare, colectare şi prelucrare a petrolului), dezvoltarea sistemului de conducte şi energie distribuită. Cele aproape 20 de miliarde de dolari, adică echivalentul cantităţii de gaze naturale irosite, ar putea fi folosite pentru a produce energie electrică fiabilă, necostisitoare şi ar putea genera miliarde de dolari pe an prin creşterea producţiei economice globale.
„O atenţie sporită şi eforturi concertate la nivel global, concretizate şi în parteneriate, politici clare şi tehnologii inovatoare, ar putea duce la eliminarea în mare parte a arderii pe scară largă a gazelor cu flacără deschisă în doar cinci ani. Este un rezultat reciproc avantajos” , a declarat Michael Farina, director de programe în cadrul GE Energy.
Conform raportului, pe teritoriul Federaţiei Ruse, una dintre cele mai mari surse de emisii de gaze arse cu flacără deschisă din lume, conform unor măsurători, pierderile anuale ajung până la 50 de miliarde de metri cubi gaze naturale produse. Dacă jumătate din aceste gaze arse cu flacără deschisă (25 miliarde de metri cubi pe an) ar fi captate şi vândute la preţurile de pe piaţa din Rusia, oportunitatea economică ar putea depăşi două miliarde de dolari (65 miliarde ruble). Această pierdere ar putea fi evitată în mare parte prin eforturi modeste în domeniul politicilor şi prin investiţii în tehnologiile de producţie energetică şi prelucrare a gazelor.
Analiza mai arată că că, deşi Nigeria şi-a redus nivelul emisiilor de gaze arse cu flacără deschisă cu 28% faţă de nivelurile din 2000, industria petrolieră a ţării înregistrează în continuare pierderi de 15 milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.
Aproape jumătate din populaţie nu are acces la electricitate, în timp ce cheltuielile aferente producţiei pe bază de motorină la nivel naţional se ridică la aproape 13 miliarde de dolari şi probabil 10GW potenţiali de energie electrică sunt irosiţi prin arderea cu flacără deschisă. Captarea şi utilizarea cu succes a gazelor arse cu flacără deschisă ar putea eventual tripla consumul de energie electrică pe cap de locuitor în această ţară cu 155 de milioane de locuitori.