5 iunie, Ziua internaţională pentru lupta împotriva pescuitului ilegal
5 iunie marchează ziua internaţională pentru lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat. Conform Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, termenul de „pescuit ilegal, nedeclarat şi nereglementat” se referă la pescuitul în afara legii, ce subminează pescuitul durabil.
Pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat rămâne una dintre cele mai mari ameninţări la adresa ecosistemelor marine din cauza capacităţii sale de a submina eforturile naţionale şi eforturile regionale în gestionarea durabilă a pescuitului și de submina eforturile de a conserva biodiversitatea marină.
Pescuitul ilegal se întâlnește peste tot, atât în marea liberă, cât şi în zonele de jurisdicţie naţională. Resursele piscicole disponibile pentru pescarii de bună credinţă sunt eliminate prin pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat, ceea ce poate duce la prăbuşirea pescuitului local și la periclitarea pescuitul la scară mică din statele aflate în curs de dezvoltare.
În prezent, eforturile comunităţii internaţionale de a asigura durabilitatea pescuitului sunt compromise de pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat. Anual, el este responsabil de pierderea a circa 26 de milioane de tone de peşte, o cantitate estimată la 23 de miliarde de dolari americani.
Produse derivate din pescuitul ilegal se găsesc pe pieţele comerciale de peste mări, limitând astfel aprovizionarea locală cu pește și fructe marine. Pe scurt, pescuitul ilegal ameninţă mijloacele de subzistenţă, exacerbează sărăcia şi sporeşte insecuritatea alimentară.
La nivel mondial, unu din cinci peşti capturaţi provine din pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat. Pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat include:
- pescuitul fără licenţă sau autorizaţie;
- neraportarea sau raportarea greşită a capturilor;
- pescuitul în zonele interzise;
- prinderea sau vânzarea speciilor interzise;
- pescuitul în zone care nu sunt acoperite de un cadru de reglementare.
Cum și când a luat naștere lupta internațională împotriva pescuitului ilegal?
Cu șapte ani în urmă, Adunarea Generală a ONU a proclamat data de 5 iunie ca fiind „ziua internaţională pentru lupta împotriva pentru a promova conservarea pe termen lung şi utilizarea durabilă a resurselor piscicole,escuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat”.
Totuși, ea a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2018. Conform Comisiei Generale pentru Pescuit din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, anul 2018 a fost primul an în care a fost sărbătorită o zi oficială de promovare a conştientizării necesităţii combaterii pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat.
În anul 1995, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite a adoptat „codul de conduită pentru un pescuit responsabil”. El stabileşte normele internaţionale de comportament pentru garantarea practicilor responsabile, în vederea asigurării conservării efective și dezvoltării resurselor acvatice vii, respectând ecosistemul. A fost făcut acest pas pentru a promova conservarea pe termen lung şi utilizarea durabilă a resurselor piscicole.
În anul 2009, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite a adoptat acordul privind măsurile de competenţa statului portului pentru prevenirea, descurajarea şi eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat. Acest acord este obligatoriu. El a intrat în vigoare la data de 5 iunie 2016.