5 iunie – Ziua Mondială a Mediului

5 iunie marchează Ziua Mondială a Mediului în calendarul ecologic. În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite propune o temă-cheie asupra căreia dorește să atragă atenția locuitorilor planetei noastre.

Anul acesta, aflată la a 46 a ediție, sărbătoarea mondială a mediului are ca temă Biodiversitatea, ONU dorind astfel să evidențieze conexiunea dintre om și natură pe fondul evenimentelor recente cauzate de pandemia globală SARS-CoV-2.

Resursele biodiversității stau la baza construirii și dezvoltării civilizațiilor, fiind vitale pentru sănătatea și bunăstarea omenirii, iar menținerea unui echilibru natural este benefic pentru existența și perpetuarea speciei. Pierderea ori degradarea biodiversității este o amenințare pentru noi toți, inclusiv pentru sănătatea noastră. Numeroase sisteme naturale se confruntă cu o presiune tot mai mare, ceea ce le face să funcționeze mai puțin eficace, iar unele dintre ele, chiar să fie amenințate cu dispariția.

Natura ne trimite un mesaj clar și datoria fiecăruia dintre noi este să găsim un răspuns la întrebarea: în ce măsură ne asumăm responsabilitatea de a acționa în sprijinul biodiversității?

Blumenfield® – Suport pentru conservarea biodiversității

Programele ample pentru monitorizarea biodiversității întreprinse de echipa Blumenfield® pentru proiecte din industrii diverse precum energie, explorare gaze naturale, exploatare resurse minerale au evidențiat atât efectivele populaționale ale speciilor prezente în zonele de studiu, dar și impactul antropic resimțit de viețuitoare și măsurile de protecție necesare.

Un fapt observat constant este acela că biodiversitatea nu cunoaște limite de areal, speciile dezvoltându-se acolo unde condițiile de mediu sunt prielnice pentru crearea unor habitate.

Astfel, în studiile de teren am întâlnit deseori zone întregi integrate în arii naturale protejate din rețeaua Natura 2000, care însă au pierdut din habitatele sau speciile cu valoare conservativă pentru care au fost desemnate, datorită activităților antropice din zonă: depozite neconforme de deșeuri în zonele rurale ori pașunatul excesiv, sau pur și simplu efectul schimbărilor climatice prin secarea unor corpuri de apă care ofereau adăpost și hrană pentru specii acvatice.

O astfel de zonă am găsit-o in ieșirile noastre pe teren în ROSPA0006 Balta Tătaru, al cărei lac cu apă sărată era secat, lăsând în urmă doar sarea, oferind o imagine spectaculară.

ROSPA0006 Balta Tătaru secat

Alteori, am fost surprinși cum vietățile reușesc să se adapteze, creându-și adăposturi în locuri neașteptate: un cuib de Buteo rufinus (Șorecar mare) pe un stâlp de înaltă tensiune sau o colonie de Riparia riparia (Lăstuni de mal) în taluzul unei gropi de gunoi neconforme.

O apariție rară în observațiile ornitologilor este Bubulcus ibis (Stârcul de cireadă) pe care însă echipa Blumenfield® a reușit să-l surprindă pe pășunile inundate din sudul localității Bărăganul (jud. Brăila), iar mai la nord, în jurul localității Însurăței (jud. Brăila) a fost observată specia de Oenanthe isabellina (Pietrar Răsăritean), confirmând astfel distribuția acesteia în zonă.

Bubulcus ibis (Stârcul de cireadă)                       Oenanthe isabellina (Pietrar Răsăritean)

Responsabilizarea față de biodiversitate, esențială pentru starea de bine a oamenilor

 Biodiversitatea susține economiile și în ansamblu societatea, însă pentru a nu asista la o degradare permanentă a mediului înconjurător, este nevoie de susținere și implicare din partea noastră, la nivel de companie, firma și chiar individ.

În această perioadă, provocatore pentru noi toți, se discută poate mai mult că nicioadată despre schimbările climatice, poluare, efectele nefaste asupra biodiversității și consecințe grave asupra vieții pe planetă Pământ.

Este un moment oportun să rămânem implicați în validarea strategiilor de dezvoltare durabilă și nu în ultimul rând optimiști, fără să uităm însă, că umanitatea a găsit întotdeauna soluții salvatoare și sustenabile, reușind să ofere ziua de mâine pentru generațiile viitoare.