Dacă unele medicamente eliberate fără prescripție medicală au „undă verde” pentru utilizare, altele pot conține anumite ingrediente care nu sunt sigure la începutul sau la sfârșitul sarcinii (cum ar fi ibuprofenul sau aspirina).
Există, totuși, câteva opțiuni sigure pentru a elimina simptomele răcelii, inclusiv unele medicamente pentru tuse.
Este sigur să luați medicamente pentru tuse în timpul sarcinii?
”Este sigur să luați anumite tipuri de medicamente pentru tuse când sunteți însărcinată”, spune Michelle Silver, medic primar la Beth Israel Deaconess Medical Center, conform Wellandgood.
„Medicamentele pentru tuse care conțin guaifenesina și dextrometorfan ar trebui să fie OK pentru o perioadă scurtă de timp”, spune Meleen Chuang, șeful de obstetrică și ginecologie la NYU Langone Hospital.
Iată o detaliere a utilizărilor ambelor:
Dextrometorfan: ameliorează temporar tusea și, conform studiilor recente, este unul dintre cele mai recomandate tratamente pentru tuse pentru femeile însărcinate.
Guaifenesina: ajută la eliminarea congestiei pulmonare și toracice și este sigur de administrat în timpul sarcinii, conform Dr. Silver.
Dr. Chuang recomandă să luați una sau două doze pentru ameliorare, împreună cu remedii clasice, cum ar fi dușuri calde, frecții sau ceaiuri cu miere și lămâie.
Ce ingrediente nu sunt recomandate?
Dr. Chuang spune că există încă medicamente pentru tuse de care femeile gravide ar trebui să stea departe. Ea recomandă să fie evitate cele care conțin pseudoefedrină – un tip de decongestionant nazal.
Pseudoefedrina poate fi periculoasă în timpul sarcinii, deoarece crește riscul unor probleme precum „contracții uterine, sângerări vaginale și un risc crescut de complicații severe ale sarcinii”, adaugă dr. Chuang.
Posibile efecte secundare și riscuri
Dacă medicamentele pentru tuse care conțin dextrometorfan sau guaifenesină sunt sigure, dacă sunt luate cu moderație, pot avea efecte secundare care variază de la produs la produs, spune dr. Chuang. Aceste reacții adverse pot apărea și când nu sunteți însărcinată, așa că țineți cont de acest lucru. Reacțiile adverse frecvente includ:
- Somnolenţă
- Vertij
- Nelinişte
- Nervozitate
- Greață sau dureri de stomac
- Vărsături
- Constipaţie
- Reacții alergice
De asemenea, dacă sunteți însărcinată și aveți hipertensiune arterială, nu este recomandat să luați medicamente pentru tuse (în special cu pseudoefedrină), deoarece pot crește tensiunea.
Dar siropuri pentru tuse?
Potrivit dr. Chuang, siropurile pentru tuse sunt un remediu alternativ în timpul sarcinii. Ea recomandă siropuri cu ingrediente simple, liniștitoare, cum ar fi mentă, eucalipt, lămâie sau miere, despre care se știe că pot calma durerea și usturimea în gât.
Nu uitați să verificați etichetele siropurilor de tuse pentru a vă asigura că nu există ingrediente dăunătoare, cum ar fi pseudoefedrina.
5 medicamente pentru tuse (sau alternative) recomandate de specialiști
Dr. Chuang spune că următoarele produse pot fi administrate în siguranță:
- Robitussin: Acest medicament are atât dextrometorfan, cât și guaifenesină pentru a subția mucusul și a ameliora tusea. Cumpărați-l doar pe cel care nu are pseudoefedrină.
- Mucinex: Mucinex simplu conține guaifenesină pentru a elimina mucusul pentru o tuse mai productivă.
- Benadryl: Chiar dacă este folosit pentru a ameliora simptomele alergiei, ingredientul principal, difenhidramina, poate ajuta și la simptomele minore ale răcelii.
- Tylenol: Acest medicament, cunoscut și sub numele de acetaminofen, este o alegere sigură pentru calmarea durerii și a febrei.