Pana si primul-ministru este „ingrijorat”. Tarife piperate, in vesnica ascensiune, apa mizerabila la robinete, aceleasi conducte sparte cu lunile, epurarea cvasinexistenta a apelor uzate. Toate privirile sunt atintite acuzator asupra concesionarului. Eroare. Apa Nova nu face decat sa respecte un contract facut sa ridice profitul la fileul concesionarului, contract pus la punct cu doi ani in urma de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si International Finance Corporation si adjudecat, pe 25 de ani, de Vivendi Water. Cu alte cuvinte, nimic din ceea ce se nu se intampla in materie de calitate a apei si tarife nu este intamplator si nici surprinzator. Surprinzatoare este doar „revolta” municipalitatii.
Ce nu stie bucuresteanul de rand este ca finanteaza, prin plata facturii, structuri fantoma ce ar trebui sa controleze daca Apa Nova isi respecta contractul in ceea ce priveste asigurarea nivelului de servicii si investitia obligatorie. Autoritatea de Reglementare Tehnica, infiintata scriptic cu doi ani de zile in urma, este organismul cu pricina, independent si cu personalitate juridica, iar Comisia de Experti este structura ce ii asigura asistenta tehnica. Nici una, nici alta nu functioneaza.
Consilierii locali au amanat reglementarea serviciilor
Cu toate acestea, Apa Nova opreste lunar pe facturile bucurestenilor o taxa care, conform contractului de concesiune, reprezinta „cea mai mica valoare dintre 0,3% din veniturile concesionarului obtinute de la clienti si echivalentul in lei a 300 mii USD”. Din acesti bani, ascunsi pe facturile dvs. la pozitia „taxa regl.tehnica”, 67% ia Autoritatea, restul revenind Comisiei (se poate ajunge la un raport de genul 200 mii USD la 100 mii USD). De vreme ce nici una, nici alta nu-si fac treaba, banii nu ar trebui incasati, cam asta ar fi logica.
Replica lui Stephane Ebalard, director general la Apa Nova, nu face decat demonstreze ca municipalitatea este in ofsaid: „Contractul ne obliga sa strangem acesti bani. Nu putem decide daca este sau nu corect, doar ne supunem unor clauze, urmand sa viram suma in contul Autoritatii de Reglementare Tehnica si al Comisiei de Experti”. Cine poate pune punct situatiei, respectiv consilierii din Primarie, nu se grabeste, iar primarul general nu are atributii in cest sens. Si oricum, dupa cum ne-a declarat Traian Basescu, are nevoie de timp pentru a „descalci itele contractului”. A fost ocupat in ultimii doi ani cu scandalurile politice si cainii vagabonzi.