Agenția Associated Press explică, într-o analiză, care sunt cele cinci motive care au dus la criza economică continuă a Germaniei.
Șocul energetic provocat de Rusia
Decizia Moscovei de a întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale către Germania în urma invaziei Ucrainei a dat o lovitură gravă industriei Germaniei. Ani la rând, modelul de afaceri al Germaniei s-a bazat pe energie ieftină care alimenta producția de bunuri industriale pentru export.
În 2011, cancelarul Angela Merkel a decis să grăbească încetarea utilizării energiei nucleare în Germania, bazându-se pe gazul din Rusia pentru a reduce decalajul, pe măsură ce țara s-a îndepărtat producția de cărbune și spre energie regenerabilă.
Rusia a fost considerată atunci un partener energetic de încredere.
Când Rusia a întrerupt fluxul, prețurile la gaze și electricitate au crescut vertiginos, ambele fiind cruciale pentru industriile consumatoare de energie, cum ar fi oțelul, îngrășămintele, produsele chimice și sticla. Germania a trebuit să apeleze la gaz natural lichefiat, supra-răcit și importat cu o navă din Qatar, iar GNL-ul din SUA costă mai mult decât gazul prin conductă.
Sursele regenerabile de energie nu s-au extins suficient de repede pentru a umple golul. Rezistența proprietarilor de case la eoliene a încetinit creșterea energiei eoliene. Infrastructura pentru transportul hidrogenului, ca înlocuitor pentru oțelării, rămâne în mare parte în stadiul de proiect.
China: de la client la concurent
Ani de zile, Germania a beneficiat de pătrunderea Chinei în economia globală, chiar dacă alte țări dezvoltate au pierdut locuri de muncă în favoarea Chinei. Companiile germane au găsit o piață masivă pentru mașini industriale, produse chimice și vehicule. La începutul și jumătatea anilor 2010, Mercedes-Benz, Volkswagen și BMW au obținut profituri uriașe vânzând pe ceea ce a devenit cea mai mare piață auto din lume.
La acea vreme, companiile chineze produceau articole precum mobilier și electronice de larg consum, care nu concurau cu punctele forte ale Germaniei. Apoi, producătorii din China au început să facă aceleași lucruri pe care le făceau nemții.
Panourile solare chineze subvenționate de stat i-au distrus pe producătorii germani. În 2010, producătorii chinezi de panouri depindeau de echipamentele germane importate; astăzi, producția globală de panouri solare se bazează pe echipamente din China. Guvernul de la Beijing și-a intensificat eforturile de promovare și subvenționare a producției pentru export. Bunurile rezultate – oțel, mașini, panouri solare, vehicule electrice și baterii EV – concurează acum cu mărfurile germane pe piețele de export.
Germania a avut cel mai mult de pierdut din politica industrială a Chinei orientată spre export. În 2020, China nu a fost un exportator net de vehicule; până în 2024, exporta 5 milioane de mașini pe an. Exporturile nete ale Germaniei au scăzut la jumătate în aceeași perioadă, la 1,2 milioane de mașini. Capacitatea fabricii din China este estimată la 50 de milioane de vehicule pe an, aproximativ jumătate din cererea globală.
Mai puține investiții
Germania a amânat investițiile în proiecte pe termen lung, cum ar fi liniile ferate și internetul de mare viteză. Guvernul și-a echilibrat bugetul și uneori a obținut excedente din veniturile fiscale dintr-o economie în plină expansiune.
Astăzi, navetiștii germani sunt nemulțumiți de trenurile care nu circulă la timp și la întreruperile constante ale serviciului în timp ce se fac reparații la liniile uzate. Internetul de mare viteză nu a ajuns încă în unele zone rurale.
O linie de transport pentru a aduce energie electrică din nordul Germaniei către fabricile din sud a început acum ceva timp și nu va fi gata înainte de 2028. Un pod-cheie pe autostrada care leagă regiunea industrială Ruhr de sudul Germaniei a trebuit să fie închis în 2021, la 10 ani după ce au apărut îndoieli cu privire la durabilitatea sa.
Lipsa muncitorilor calificați
Companiile germane întâmpină dificultăți în găsirea lucrătorilor cu competențele potrivite, de la cei din IT cu înaltă calificare până la furnizori de servicii de îngrijire și membri ai personalului hotelier. Într-un sondaj al Camerei Germane de Comerț și Industrie, 43% dintre companii au spus că nu pot găsi oameni pentru a ocupa posturile vacante.
Tot mai puțini studenți germani sunt interesați de domeniile STEM, adică știință, tehnologie, inginerie și matematică. O populație îmbătrânită agravează problema, ca și lipsa de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile. Obstacolele birocratice reprezintă un alt obstacol în calea angajării imigranților cu înaltă calificare, deși o lege adoptată în 2020 încearcă să simplifice procesul.
Birocraţia
Procedurile de aprobare foarte birocratice reprezintă o constantă pentru economie, potrivit companiilor și economiștilor din Germania. Obținerea unei autorizații de construcție pentru o turbină eoliană poate dura ani. Alte două exemple, printre zecile ridicate de grupurile de afaceri germane:
- Companiile care instalează panouri solare trebuie să se înregistreze atât la autoritățile de reglementare guvernamentale, cât și la utilitatea lor locală, chiar dacă utilitatea ar putea transmite informațiile la nivel guvernamental.
- Restaurantele trebuie să înregistreze manual temperatura frigiderului și să păstreze copii pe hârtie ale înregistrărilor, timp de o lună, chiar dacă datele au fost stocate digital.