Inteligența artificială nu va duce la șomaj în masă

Una dintre cele mai mari concepții greșite despre inteligența artificială este că aceasta va duce la șomaj în masă. Complet fals! Cel puțin nu prea curând. În timp ce IA a devenit mai eficientă, nu poate îndeplini toate sarcinile care constituie munca majorității oamenilor. IA ne poate ajuta să facem o mulțime de lucruri, dar are nevoie de supraveghere umană. Vom folosi în cea mai mare parte aceste instrumente ca asistenți profesioniști. Mai curând ca și copiloți decât autopiloți.

Pentru majoritatea lucrătorilor – contabili, avocați, medici, directori de marketing, dezvoltatori de software, consultanți, arhitecți și analiști – cererea pentru serviciile lor depășește oferta.

Multe persoane și companii (în special întreprinderile mici) nu pot accesa aceste servicii din cauza costurilor ridicate.

Creșterea ofertei de oameni care pot îndeplini aceste sarcini ar trebui să scadă costul acestor servicii. E o veste bună pentru economie. Permițându-le acestor lucrători mai puțin calificați, mai puțin educați din punct de vedere formal să-și asume sarcini profesionale, acest grup de oameni care au fost scoși din ce în ce mai mult din clasa de mijloc au o nouă șansă.

Unii profesioniști foarte bine plătiți ar putea să câștige mai puțini bani, ceea ce ar putea provoca o reacție, dar, în general, IA ar trebui să fie benefică pentru economie și să îmbunătățească inegalitatea veniturilor.

Cel mai mare risc pe care IA îl prezintă este pentru propria inteligență – IQ și EQ

Pe măsură ce ajungem să ne bazăm pe IA, există pericolul ca abilitățile cognitive și sociale ale omului să se atrofieze. Sociologul Daniel Bell și antropologul Jack Goody au numit instrumentele pe care le folosim pentru a produce și difuza cunoștințe „tehnologii intelectuale”. Când folosim o tehnologie intelectuală, aceasta nu schimbă doar ceea ce facem sau cum o facem, ci și modul în care gândim. IA este tehnologia intelectuală supremă.

Neuroștiința modernă a demonstrat că avem un creier foarte adaptabil. Studiile au arătat în mod constant că bazarea pe software ne poate reconecta creierul. Psihologul cognitiv olandez Christof van Nimwegen a efectuat cercetări care arată că atunci când folosim software pentru a ajuta la rezolvarea problemelor, acesta devine o cârjă și nu dezvoltăm niciodată strategii eficiente de rezolvare a problemelor.

În același mod, IA amenință să ne diminueze abilitățile cognitive umane. Dacă ne bazăm pe inteligența artificială pentru a analiza ceva, gândirea noastră critică se va lenevi. Vom avea tendința de a accepta răspunsurile doar de la IA.

Inteligența artificială încurajează ideea periculoasă că scrisul poate fi separat de gândire. Cu chatbot-urile AI, este ușor să îi spuneți chatbot-ului să scrie un eseu, un discurs sau un document de strategie de afaceri. Dar actul de a scrie ne ascuțește gândirea. Ideile noastre se îmbunătățesc atunci când suntem forțați să le explicăm în propoziții. Construim narațiuni care ne fac punctele mai proeminente. Jeff Bezos, CEO-ul și fondatorul Amazon, a interzis prezentările PowerPoint pentru că încurajau gândirea leneșă, iar informațiile critice s-au pierdut în diapozitive. Inteligența artificială ar putea înrăutăți această tendință de a reduce gândirea și expresia la puncte.

Abilitățile noastre sociale ar putea fi afectate și de utilizarea IA. Unii sugerează ca chatbot-urile AI ar putea vindeca singurătatea sau pot ajuta sănătatea mintală prin oferirea unei terapii.

Dialogul cu un chatbot poate suna convingător de uman, dar relația noastră cu acest software este categoric unilaterală. Chatbot-ul nu are nevoie, nu face cereri reale, rareori ne provoacă și tolerează abuzul. Interacțiunea cu un chatbot nu învață pe cineva să construiască relații umane semnificative și durabile. Dialogul cu un chatbot este mult mai ușor și mai puțin dezordonat decât relațiile umane reale. Nu ar fi surprinzător dacă unii vor ajunge să prefere chatbot-ul în locul prietenilor sau iubiților umani adevărați. Acest lucru va crește izolarea socială.

Inteligența artificială ar putea nu numai să ne degradeze priceperea intelectuală, IQ-ul, ci și inteligența emoțională, EQ. Intelectul și abilitățile emoționale stau în centrul a ceea ce ne face oameni. Nu ar trebui să le lăsăm să se atrofieze.

Inteligența artificială
SURSA FOTO: Dreamstime

Formarea oamenilor va fi mai importantă decât instruirea IA

Dacă ați urmărit știrile despre AI, ați auzit multe discuții despre ce date au fost folosite pentru a antrena diferite sisteme AI. Datele de instruire pentru AI sunt importante din mai multe motive, inclusiv preocupările legate de confidențialitatea datelor, drepturile de autor și părtinirile pe care modelele AI le pot învăța din date. Dar modul în care antrenăm oamenii să folosească AI este mai important.

În curând, AI va ajuta la multe sarcini din muncă și din viața de zi cu zi. A învăța cum să lucrezi împreună cu AI în mod eficient va necesita câteva abilități noi.

Va trebui să învățăm cum să oferim cel mai bine un set de instrucțiuni software-ului IA – ceea ce oamenii din domeniul AI numesc un prompt – astfel încât software-ul să facă ceea ce ne dorim. Pentru ambele, vom avea nevoie de o bună înțelegere a modului în care funcționează sistemul AI: punctele sale forte și punctele slabe.

Efectele pozitive ale inteligenței artificiale vor fi în educație și medicină

Când a apărut ChatGPT, profesorii au intrat în panică. Elevii foloseau chatbot-ul pentru a copia, iar profesorii erau plini de predicții îngrozitoare. Mai multe districte școlare importante din SUA au interzis accesul la ChatGPT.  Este adevărat că unii studenți au folosit IA pentru a copia. Dar tehnologia are potențialul de a transforma educația în ceva bun.

Pentru asta, educatorii vor trebui să schimbe modul în care predau. Vor trebui să instituie săli de clasă inversate, în care partea educației care implică simpla primire a informațiilor se desfășoară acasă – fie prin prelegeri înregistrate video, fie prin lectură atribuită – în timp ce orele de clasă sunt rezervate pentru seturi de probleme, teme scrise, lucrări de laborator și pentru discuții în grup mic.

Inteligența artificială poate ajuta profesorii să planifice lecțiile și să creeze materiale de sprijin, cum ar fi fișe de lucru sau chestionare.

Inteligentă artificială
Inteligentă artificială/SURSA FOTO: Dreamstime

Avem puterea de a modela dezvoltarea IA. Trebuie să o folosim

De prea multe ori, oamenii văd tehnologia ca pe ceva care li se întâmplă, ca pe ceva iminent. Acest lucru este greșit, mai ales când vine vorba de IA. Aceasta este, totuși, o tehnologie în curs de dezvoltare. Avem o putere extraordinară de a modela cursul dezvoltării sale, chiar dacă nu lucrăm la o companie tehnologică.

Puterea noastră vine din a fi consumatori, clienți, angajați și cetățeni. Nimeni nu ne va obliga să folosim software-ul IA pentru a înlocui propria creativitate sau exprimarea emoțiilor atunci când vine vorba de sarcini precum scrierea necrologului unei persoane sau a unei felicitări. Nimeni nu ne va obliga să interacționăm zilnic cu un chatbot, în locul unei conexiuni umane reale. Depinde de noi să nu fim leneși și să nu cădem în aceste capcane.

În cele din urmă, avem o putere extraordinară ca cetățeni și alegători de a cere guvernului să reglementeze IA. La nivel național, va fi nevoie de o agenție puternică care să supravegheze dezvoltarea AI și să ne asigurăm că nu prezintă riscuri nejustificate.

Politici precum o taxă pe roboți ar putea încuraja companiile să saboteze munca umană cu inteligența artificială.

Avem nevoie de standarde și de o agenție care să ajute toate țările să implementeze AI în siguranță.

Singurul mod prin care AI va ajunge să ne controleze va fi dacă nu profităm de șansa de a-i modela dezvoltarea. Folosind inteligența umană, putem stăpâni IA și ne putem asigura un viitor foarte puternic.