Lucian Croitoru, premierul desemnat ieri de Traian Băsescu, se remarcă printr-o poziţie inedită în mediul politic şi economic, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Lucian Croitoru este de părere că actuala criza globală este provocată tocmai de politicieni, în condiţiile în care sunt destul de numeroase vocile care pun sub semnul întrebărrii capacitatea pieţelor de a se autoregla. Şi în privinţa măsurilor anti-criză, Croitoru are o poziţie radicală
Lucian Croitoru, premierul desemnat ieri de Traian Băsescu, se remarcă printr-o poziţie inedită în mediul politic şi economic, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional.
Lucian Croitoru este de părere că actuala criza globală este provocată tocmai de politicieni, în condiţiile în care sunt destul de numeroase vocile care pun sub semnul întrebărrii capacitatea pieţelor de a se autoregla.
Şi în privinţa măsurilor anti-criză, Croitoru are o poziţie radicală: acestea duc la contracţia economiei.
1. Criza financiară globală
După problemele întâmpinate de marile bănci din America, tot mai multe voci – din rândul economiştilor de stânga şi din rândul politicienilor – au declarat că această criză este un eşec al capitalismului şi că pieţele libere nu se pot autoregla. Lucian Croitoru are o poziţie diferită. Află mai mult!
2. Creşterea taxelor
Lucian Croitoru este un adversar declarat al majorării ratelor de impozitare. Totuşi, într-un interviu acordat cotidianului „Business Standard”, a declarat că majorarea taxelor ar fi un preţ pe care l-ar plăti pentru menţinerea echilibrului bugetar. Vezi la ce taxe ar umbla Croitoru!
3. Măsuri anti-criză
Încă de la sfârşitul anului trecut, Lucian Croitoru a criticat anunţurile privind măsurile anti-criză. În cazul planului elaborat de fostul guvern Tăriceanu, Croitoru a declarat că implementarea măsurilor de sprijinire a economiei ar duce la un deficit bugetar mult mai mare – de 8,3% din PIB. Află de ce crede Croitoru că guvernul nu trebuie să implementeze măsuri anti-criză!
4. Concedierile bugetarilor
Militând pentru un păstrarea echilibrului bugetar (cheltuielile de la vistieria statului nu ar trebui să depăşească veniturile), Croitoru nu poate să fie de acord cu expansiunea sectorului public. Află de ce!
5. Soluţii de ieşit din criză
În cadrul discursului de la Palatul Cotroceni, Lucian Croitoru s-a referit la creşterea nivelului de trai, la reformele structurale şi la calitatea capitalului uman. Află care este legătura dintre ele!