Tequila este o băutură pe care o știe o lume întreagă, dar pe care foarte puțini o cunosc cu adevărat. Când vine vorba despre tequila, cu toții ne gândim la shoturi, lămâi și sare și la petreceri zgomotoase, unde această băutură ar trebui să fie calea cea mai scurtă către distracție. Tequila este o băutură nobilă și merită să fie degustată și savurată și ea cum sunt și alte băuturi cu faimă mai bună din Europa sau nordul Americii.

Maguey, agava albastră din care se produce tequila, era cultivată și venerată încă din timpul aztecilor și mayașilor. Era simbolul zeiței Mayaheul, mama zeilor. Populațiile precolumbiene recoltau sucul de agave, îl fermentau și produceau din el pulque, o băutură slab alcoolizată care este strămoșul tequilei de astăzi. Primii coloniști spanioli ajunși în această zonă au început să distileze acest fermentat și, treptat-treptat, noua băutură a devenit foarte populară printre băștinași.

Orice tequila care e făcută 100% din agave trebuie să fie neapărat îmbuteliată în Mexic, iar pe eticheta ei trebuie să scrie „Hecho en Mexico“. Cea mai des întâlnită este blanco sau silver, care a fost îmbuteliată imediat după distilare sau a fost maturată mai puțin de două luni. O tequila premium (Reposado sau Anejo) este înnobilată în butoaie de stejar care au adăpostit înainte whiskey sau brandy cel puțin două luni. Perioada de maturare nu e lungă, doar tequila Extra Anejo ajungând să stea în butoaie mai mult de trei ani. Odată ce vei gusta o Reposado sau o Anejo, vei simți ce înseamnă o tequila adevărată și vei ajunge să te bucuri de ea din plin, cu puțină gheață. Iată cinci exemple:

El Jimador Reposado – O tequila destul de light. Varianta Reposado are o aromă aparte semn că nu a stat degeaba să se odihnească 2 luni în butoaie de stejar până să fie îmbuteliată. "Jimador" este fermierul care cultivă agave, fructul din care se face tequila

Patron Anejo – Patron este unanim recunoscută drept una dintre cele mai bune tequila din lume. Este produsă în proporție de 100% din agave, în mai multe ediții cu rețete și ani de maturare diferite. Un gust foarte ierbos, delicat și uleios în contact cu bolta palatină.

Don Julio Reposado – Una dintre cele mai prestigioase mărci de tequila din lume. O băutură creată în distileria care poartă numele fondatorului Don Julio Gonzalez, deschisă în 1942, când Gonzalez avea doar 17 ani. De la varianta simpla, albă, până la cea Anejo, cu un buchet special și o savoare pe care n-o întâlnești la o tequila obișnuită, întreaga colecție Don Julio se remarcă printr-o dulceață aparte, provenită din agavele atent selectate, și prin note preceptibile de caramel și scorțișoară

Herencia Reposado – Herencia este unul dintre producătorii prestigioși de tequila din Mexic. Tequila Herencia este făcută 100% din agave Weber, de cea mai buna calitate, și apoi maturată, în funcție de ediția realizată, în butoaie noi de stejar american. Această tequila Reposado are arome perceptibile de citrice și lemn dulce

Herencia Extra Anejo – Această Extra Anejo a fost ținută în butoie aproape 4 ani de zile și a fost lansată într-o ediție foarte limitată de 624 de sticle.

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.