O mâncare bună trebuie să fie însoțită de un vin pe măsură. Iar italienii par să știe foarte bine acest lucru. Asemeni francezilor, italienii se pot lăuda cu o gastronomie extrem de complexă, dar și cu o listă de vinuri greu de epuizat, care pot însoți cu succes o multitudine de mâncăruri. Italia este o țară cu multe regiuni distincte cultural, iar influențele fiecărei zone sunt recognoscibile în multe dintre felurile lor de mâncare tradiționale și în vinurile care provin din soiurile specifice acelor zone. Italienii au chiar un cuvânt pentru această potrivire a vinului cu mâncarea: „l’abbinamento“.
O listă scurtă a vinurilor celebre din Italia
Barolo și Barbaresco. Cele două vinuri roșii au atras atenția lumii asupra provinciei Piemonte și a dealurilor din Langhe. Ele își extrag expresia grațioasă și, în același timp, somptuoasă din soiul de struguri Nebbiolo. Când sunt tinere, au o acciditate greu de înțeles și uneori de băut. Însă în timp, maturizându-se în sticlă de cele mai multe ori, pot deveni vinuri de o complexitate rară. Unui astfel de vin i se potrivește o friptură de vită frăgezită bine într-un sos de vin și o salată de cartofi și legume rădăcinoase. Sau un osso buco.
Barbera d’Alba. Dacă îți plac pastele cu sos de tomate, trebuie să încerci experiența acestei asocieri. Gustul ușor lemnos al vinului, cu note persistente de fructe de pădure în final îl potențează cumva pe cel al roșiilor, echilibrându-le în același timp acciditatea și oferindu-le o textură mai cremoasă. Un truc care poate face această potrivire cu atât mai desăvârșită este să folosiți busuioc proaspăt când pregătiți sosul.
Amarone. Este un vin care necesită timp și multă răbdare să îl creezi. Nici potrivirea sa ideală cu o mâncare nu este mai ușoară. Un Amarone bine maturat, cu gust bogat și ușor dulceag poate fi însoțit de brânzeturi cremoase cu mucegai albastru. Un altul mai fresh, cu un buchet ceva mai echilibrat, poate fi potrivit cu o mulțime de mâncăruri. Însă eu vă recomand o friptură de vițel gătită într-un sos cu ciuperci, bine condimentat.
Brunello di Montalcino. Este un vin bogat care trebuie decantat de obicei îndelung (mai mult de o oră). Mirosul te poate păcăli, nu este punctul lui forte. Însă gustul este de excepție, combinând fructele proaspete cu tonuri de condimente și tutun. Un vin pe care creatorii săi îl recomandă insistent pentru învechire. Minimum 8 ani. Și care este ideal în compania unor tocănițe de vânat ținute mult la cuptor, a unor papardelle al ragu sau a mult mai obișnuitelor spaghete bolognese.
Montepulciano. Este un soi de struguri foarte special a cărui origine a fost multă vreme nesigură. A fost deseori clasificat drept Sangiovese, însă astăzi se știe cu certitudine că cele două soiuri nu au nimic in comun. Este cultivat în special în regiunea Abruzzo, iar în ultimii ani a fost declarat de specialiști unul dintre cele mai bune soiuri de struguri roșii din lume. Vinul obținut din acești struguri este intens, persistent și are arome de fructe și flori cu note de cireșe și mure bine coapte. Este excelent în compania unor mâncăruri cu carne tocată, bine condimentată și sos de roșii. Cum este lasagna de pildă. Sau savuroasele vinete alla parmigiana.
Dragoş Vărşăndan
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.