Film documentar despre Nadia Comăneci
Regizorul Tudor Giurgiu a menționat pe scena teatrului din Oradea că s-a întâlnit cu Nadia Comăneci pentru a discuta despre proiectul unui film documentar. El a explicat că Nadia este deschisă și entuziasmată de idee, subliniind că au discutat și despre aspecte mai puțin cunoscute din viața acesteia. Giurgiu a adăugat că intenționează să finalizeze filmul în 2026, pentru a marca 50 de ani de la Olimpiada de la Montreal, dacă totul va decurge conform planului.
Nadia a avut mai multe propuneri de-a lungul timpului, dar acum crede ca este momentul și a acceptat propunerea lui Cosmin Hodor privind realizarea unui documentar. Nadia se bucură că România poate realiza acum documentare la un nivel internațional și crede în echipa care îl va realiza. Aceasta va fi, în mare, aceeași care a realizat și filmul documentar Nasti.
Cosmin Hodor este apropiatul lui Țiriac. Acesta a contribuit enorm la acordul ei.
„Între timp m-am văzut cu Nadia. Am vorbit un pic despre proiect, o să vedem cum facem. Ideea era să vedem dacă Nadia e deschisă şi vrea. Am vorbit cu ea şi e foarte încântată. Am discutat şi despre nişte aspecte despre care ea n-a prea vorbit şi o să vedem. Dar cred că mergem mai departe. Planul ar fi ca, în 2026, când se împlinesc 50 de ani de la Olimpiada de la Montreal să avem filmul gata. Dacă totul va fi bine”, a declarat, pe scena teatrului orădean, regizorul Tudor Giurgiu, alături de echipa de producţie a filmului „Nasty”.
Proiecția filmului *Nasty*
După proiecția filmului *Nasty*, care a avut loc pentru prima dată într-un teatru în cadrul TIFF Oradea (27-29 septembrie), regizorul Tudor Giurgiu, alături de Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu, au răspuns întrebărilor publicului.
Întrebați dacă România avea o datorie morală față de Ilie Năstase în a realiza un astfel de film, Cristian Pascariu a răspuns că Năstase a considerat firesc să existe un film despre el, spunând: „Păi, da, de ce abia acum?”. Pascariu a adăugat că Năstase a așteptat de ceva vreme acest proiect și că, fiind unul dintre cei mai vizibili sportivi români pe plan internațional, cu performanțe remarcabile, merita un astfel de omagiu.
Tudor Giurgiu a menționat, în același context, că statul maghiar, fiind implicat în susținerea sportului, a finanțat cu peste 2,5 milioane de euro realizarea unui film despre celebra înotătoare Katinka Hosszu, campioana lor națională.
„Noi ne-am chinuit. Avem şi noi bani de la stat, puţini, dar susţinerea majoră e privată. Un pic, ei au altă perspectivă. Dar vorbim de nevoia de a spune poveşti când trebuie şi în anumite momente oportune. Năstase avea dreptate când spunea că e bine că s-a făcut filmul ăsta şi nu când poate ar fi prea târziu”, a spus Giurgiu.
Publicul a avut privilegiul de a viziona imagini de arhivă excepționale, obținute din arhive internaționale, conform regizorului Cristian Pascariu. Acesta a subliniat că secvențele care au contribuit la faima lui Ilie Năstase au fost păstrate integral, fără a fi „curățate și tăiate” în timpul montajului.
„Am apucat să văd arhiva TVR, fix la ei, pe casete şi nu era Ilie Năstase aşa cum l-am văzut în arhiva din America. Era un Ilie cenzurat. De fiecare dată când dădea un interviu alb-negru la TVR era foarte cuminte. În acelaşi timp, avem imagini din meciul cu Pohmann din America, unde era foarte vulcanic şi exploziv. Regimul cenzura ce însemna Ilie Năstase în adevăratul sens al cuvântului. Noi ne-am bucurat să găsim aceste arhive cu înregistrări autentice, din SUA, din America de Sud, Anglia, Franţa, Suedia, de peste tot din lume”, a spus Cristian Pascariu.