Cu trei ani înainte de înființarea companiei Intel, Gordon Moore a făcut observația că tranzistorii – blocuri fundamentale ale microprocesorului și erei digitale– își vor mări performanța și reduce costurile la un anumit interval de timp. Nu a știut însă că în 1965 el a enunțat o idee revoluționară, care avea să devină cunoscută drept ”Legealui Moore”și care va conduce pentru următoarea jumătate de secol– cel puțin –la schimbarea tehnologică.
Multe dintre dispozitivele utilizate în prezent sunt alimentate de către microprocesoarele formate din tranzistori. Toate aceste dispozitive și-au redus considerabil prețul și și-au mărit performanța și eficiență energetică, datorită Legii lui Moore, devenind o parte indispensabilă a vieții noastre.Telefoanele și ceasurile au devenit inteligente, iarmașinile s-au transformat în adevărate computere.
• Dacă un telefon cu tehnologia Intel, bazat pe Android, ar fi construit folosind tehnologia din 1971, microprocesorul telefonului ar avea mărimea unui loc de parcare. Încearcă să-ți faci un selfie cu unul ca acesta.
• Comparativ cu primul procesorul Intel, Intel 4004, procesoarele pe 14nm din prezent sunt de 3.500 de ori mai performante și de 90.000 de ori mai eficiente, la un cost de 1/60.000 mai mic.
Legea lui Moore este o aspirație, nu o lege a naturii. Aceasta este posibilă cu ajutorul unei armate de oameni, împingând legile fundamentale ale fizicii. Astăzi, fabricile Intel produc peste 10 miliarde de tranzistori în fiecare secundă care alimentează dispozitive ce deservesc nevoile a miliarde de oameni din întreaga lume.
• Primii tranzistori ai microprocesorului erau de mărimea unei gume de șters din capătul unui creion. Ca rezultat al Legii lui Moore, în prezent peste 6 milioane de tranzistori tri-gate încap în punctul de la finalul acestei propoziții.
• Tranzistorii din prezent sunt invizibili pentru ochiul liber. Pentru a vedea un singur tranzistor, este nevoie de un procesor mărit la nivelul unei case.
În prezent, Legea lui Moore continuă să transforme nu doar industria tehnologică, ci și lumea. Tinerii inventatori, oamenii de știință și mulți alții, vor continua să uimească lumea cu idei și descoperiri pe care în prezent nu ni le putem imagina.