Românii nu şi-au schimbat mentalitatea în privinţa echipamentelor electrocasnice din casele lor. Al doilea studiu efectuat de Daedalus Millward Brown pentru asociaţia ECO TIC relevă că 50% dintre români folosesc echipamentele electronice şi electrocasnice până când acestea se strică, rezultatul fiind acelaşi ca anul trecut. Ponderea populaţiei care deţine în gospodărie echipamente nefuncţionale este în scădere, însă, faţă de 2008 (de la 65,8% la 61,4%), iar majoritatea
Românii nu şi-au schimbat mentalitatea în privinţa echipamentelor electrocasnice din casele lor. Al doilea studiu efectuat de Daedalus Millward Brown pentru asociaţia ECO TIC relevă că 50% dintre români folosesc echipamentele electronice şi electrocasnice până când acestea se strică, rezultatul fiind acelaşi ca anul trecut.
Ponderea populaţiei care deţine în gospodărie echipamente nefuncţionale este în scădere, însă, faţă de 2008 (de la 65,8% la 61,4%), iar majoritatea populaţiei ar renunţa la echipamentele nefuncţionale deţinute, dacă ar fi sprijinită în acest sens. Mai mult de 73% dintre români ar renunţa la produse dacă li s-ar acorda o reducere la achiziţionarea unuia nou.
Mai mulţi roboţi de bucătărie
Cea mai mare parte a populaţiei (64,8%) achiziţionează echipamente electrice şi electronice de la magazine de specialitate, iar o treime (32,5%) de la supermarketuri şi hypermarketuri.
Din punct de vedere al dotării gospodăriilor cu echipamente electronice, în majoritatea există: frigider/congelator (99,2%), maşină de spălat rufe (97,3%), uscător de păr (89,8%), televizor (99,2%), telefon mobil (99%) sau calculator (86,9%). Comparativ cu anul 2008 a crescut semnificativ numărul gospodăriilor care deţin cuptoare cu microunde (de la 61% la 68,1%), roboţi de bucătarie (de la 45,3% la 51,2%) sau aparate electrice de ras (de la 26,6% la 34,2%).
Nu reciclăm
În ceea ce priveşte modalităţile de renunţare la produsele electronice uzate, peste o treime dintre persoanele intervievate l-au dat pe cel înlocuit unei alte persoane, iar peste 30% l-au păstrat în gospodarie.
Conform studiului, peste 90% dintre respondenţi consideră că activitatea de colectare selectivă a deşeurilor este importantă (13,7%) şi foarte importantă (80,8%), însă în continuare nu acţionează în această direcţie.
„Avem încă foarte mult de lucru la informarea şi educarea populaţiei ”, a declarat Valentin Negoiţă, preşedintele Eco Tic.
Cercetarea a fost realizată pe un eşantion reprezentativ de 1.000 persoane (25-55 ani), la nivelul oraşelor cu peste 50.000 de locuitori, în perioada 26 iunie-6 iulie, prin interviuri telefonice.
ECO TIC este organizaţia colectivă de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) din domeniul IT&C şi al electronicelor de consum.