Conform unui studiu global, poluarea aerului este cauza deceselor a aproape 500.000 de nou-născuți. Majoritatea acestor decese este cauzată de fumul nociv provenit din combustibilul utilizat pentru gătit.
Poluarea atmosferică a fost, în anul 2019, cauza morții a 476.000 de nou-născuți, majoritatea deceselor înregistrându-se în India și în Africa subsahariană, transmite RaiNews.
Aceasta sunt rezultatele unui nou studiu global conform căruia aproape două treimi din decese au fost cauzate de fumul nociv provenit din combustibilul utilizat pentru gătit.
Studiul State of Global Air 2020 documentează că peste 116.000 de copii indieni au murit din cauza poluării aerului în prima lună de viață, iar alţi 236.000, în Africa subsahariană. Estimările au fost produse de Health Effects Institute din SUA pentru proiectul Global Burden of Disease Study, care analizează nivelurile și tendințele aerului la scară globală.
Autorii s-au bazat pe un număr tot mai mare de dovezi care leagă expunerea mamelor gravide la poluarea aerului cu un risc crescut de naștere prematură, sau de naşterea unui copil slab dezvoltat.
Aceste condiţii sunt asociate cu complicații grave și reprezintă marea majoritate a deceselor neonatale din ambele regiuni. În general, raportul a constatat că în 2019, poluarea aerului a dus la 6,7 milioane de decese în întreaga lume, devenind a patra cauză principală de deces după hipertensiune, consumul de tutun și problemele legate de alimentaţia necorespunzătoare.