In prezent, capitalul de risc investit in firmele romanesti este de peste 500 de milioane de dolari, potrivit unui studiu realizat de o companie britanica de consulanta financiara. In acelasi timp, inca 500 de milioane de dolari de la fondurile cu capital de risc asteapta sa fie investiti in companii romanesti.
Desi aceasta suma este mica in raport cu valoarea investitiilor din alte state din zona (in Polonia, de exemplu, valoarea investitiilor realizate de fondurile cu capital de risc este de peste doua miliarde de dolari), reprezentantii fondurilor afirma ca si alte capitaluri sunt pregatite pentru a fi investite in Romania, pe fondul imbunatatirii conditiilor economice.
„Pe termen lung, exista oportunitati clare de obtinere a unei rate ridicate de rentabilitate”, a declarat Gregory White, coordonatorul operatiunilor desfasurate de Value Quest, o divizie a TA Associates, si membru al conducerii fondului de investitii Romanian-American Enterprise Fund.
La baza dezvoltarii afacerilor cu capital de risc se afla evolutia economiei, care a crescut in 1999 si in 2000, dupa trei ani de recesiune.
Potrivit Institutului National de Statistica, in 1999 si in 2000, in Romania au fost inregistrate peste 2.000 de noi firme cu capital provenind de la fondurile cu capital de risc, dar in general nu era vorba de investitii foarte mari.
„Fondurile cu capital de risc cauta in general sa investeasca in companii care dupa trei – patru ani sa aiba o rata de rentabilitate mare. Sunt domenii care in Romania au crescut cu 100% si care isi asteapta investitorii care uneori trebuie sa fie financiari”, spune Cornel Marian, reprezentantul din Romania al fondului Oresa Ventures.
Pana in prezent, fondurile cu capital de risc s-au concentrat asupra firmelor din domeniul telecomunicatiilor, productiei de bunuri de larg consum si asupra cabinetelor medicale particulare si firmelor de distributie.
In general, fondurile de investitii asteapta de la afacerea in care se implica un randament ridicat, de peste 30% pe an, in dolari, sau chiar mai mult.
„Din pacate, Romania continua sa ramana o tara cu risc ridicat pentru astfel de investitii. Si asta pentru ca dupa zece ani de tranzitie continua sa ramana o tara unde totul se rezuma la oportunitatea de a investi”, spune Valeriu Ionescu, regional director la AIG-CET Capital Management.
Recent, investitii importante s-au semnalat si in cadrul companiilor ce activeaza pe Internet.
Fata de activitatea din Statele Unite, ofertele publice initiale desfasurate la Bursa de Valori sau pe Rasdaq nu reprezinta solutii viabile pentru piata romaneasca, afirma reprezentantii fondurilor cu capital de risc.
Investitorii se tem de riscul de frauda
Acestia au inregistrat insa un real succes prin metoda vanzarilor directe. Un exemplu este oferit de vanzarea a 90% din capitalul Monopoly Media de catre Romanian Investment Fund, care a obtinut, in urma acestei tranzactii, sapte milioane de dolari, respectiv o rentabilitate anuala de 45%. Un altul ar fi afacerea facuta de Oresa Ventures in cazul Brewery Holding Limited, unde s-a obtinut un randament de 100%.
Insa Romania ridica inca numeroase probleme investitorilor, printre care cele legate de productivitatea scazuta. White afirma ca vizitarea unei firme industriale i-a lasat o multime de impresii neplacute: se pastreaza timp de un an stocuri de materii prime care nu vor mai fi niciodata folosite si se angajeaza zece persoane pentru a face munca unei singure persoane.
Mult mai neplacut pentru fondurile de investitii este, totusi, prezenta unui risc sporit de frauda.
„Volatilitatea reprezinta un alt motiv al ingrijorarii. In acelasi timp, e foarte greu sa gasesti proiecte cu adevarat viabile”, spune Cornel Marian.
Un alt obstacol din partea autoritatilor romane este modalitatea de obtinere a unei licente de ISP (Internet Service Provider – furnizor de Internet), afirma Esther Dyson, liderul EDventure Holdings din New York.
Din cauza birocratiei, ea a decis sa nu mai investeasca in companiile de stat sau in cele a caror activitate necesita obtinerea de licente de functionare. O modalitate prin care fondurile straine cu capital de risc incearca sa combata aceste piedici, este occidentalizarea investitiilor.
Oresa Ventures, de exemplu, are participari la capitalul a 14 firme din Romania, dar conducerile acestora sunt alcatuite din manageri din Statele Unite, Germania sau din alte tari straine, doar o companie avand membri romani in consiliul de administratie.
500 milioane USD stau la granita
3 mai 2001, 12:00
Ultima modificare în 3 mai 2001, 15:00
In prezent, capitalul de risc investit in firmele romanesti este de peste 500 de milioane de dolari, potrivit unui studiu realizat de o companie britanica de consulanta financiara. In acelasi timp, inca 500 de milioane de dolari de la fondurile cu capital de risc asteapta sa fie investiti in companii romanesti.Desi aceasta suma este mica in raport cu valoarea investitiilor din alte state din zona (in Polonia, de exemplu, valoarea investitiilor realizate de fondurile cu capital de risc este de pe
Etichete: arhiva,
capital,
fondurile,
risc,
român
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook