"Este urgent să avem un vaccin pentru protecţia oamenilor împotriva infectării cu virusul Ebola", a subliniat directorul Institutului american pentru Alergii şi Boli Infecţioase, Anthony Fauci. "Institutul american pentru Sănătate salută colaborarea cu Departamentul Apărării în vederea desfăşurării unor teste clinice pentru un alt vaccin împotriva Ebola. Este încurajator", a adăugat Fauci, într-un comunicat.
La începutul lunii septembrie, Institutul american a început testarea clinică, cu un grup de 20 de voluntari, a unui vaccin dezvoltat în colaborare de Institutul pentru Boli Infecțioase și laboratorul britanic GlaxoSmithKline. Primele rezultate cu privire la eficienţa vaccinului vor fi anunţate până la sfârşitul anului.
La rândul său, Institutul american de cercetare al armatei Walter Reed va desfăşura un test clinic cu o singură doză din vaccinul experimental canadian. Vaccinul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Agenţia de Sănătate publică din Canada şi Laboratorul Naţional de microbiologie şi a fost brevetat de compania americană NewLink Genetics Corp., cu sediul în Ames, Iowa. Primele rezultate ale testelor clinice ale vaccinului canadian urmează, de asemenea, să fie disponibile până la sfârşitul anului.
Canada a expediat luni un prim lot de doze ale vaccinului experimental anti-Ebola către spitalele din Geneva, unde urmează să fie testat pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Febra hemoragică Ebola a provocat până acum moartea a 4.877 de persoane din 9.936 de cazuri înregistrate în şapte ţări: Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi Statele Unite, potrivit ultimului bilanţ publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.