O experienta de mai multi ani in afaceri si contactul cu noutatile de pe pietele straine i-au dat idei inginerului Ioan Cretu, directorul firmei Liftnet SRL. Sa produca si sa exporte in Germania scaune tip lift de trepte pentru persoane cu disabilitati locomotorii a fost pentru el o initiativa originala si profitabila. „Ideea mi-a venit de la partenerul german, o firma care distribuie aceste produse. Detineam informatii despre situatia din Germania si stiam ca vom avea o piata de desfacere excelenta”, ne povesteste Ioan Cretu. Aceasta pentru ca noua lege a accesului si mobilitatii, care va intra in vigoare in Uniunea Europeana, obliga orice institutie sa se doteze cu dispozitive speciale pentru invalizi.
Dupa ce a desfasurat o activitate de cercetare cu resurse proprii, Cretu a infiintat in anul 2000 firma Liftnet, singura din Romania care functioneaza pentru „productia de vehicule pentru invalizi”.
Proiectul de finantare a fost elaborat de catre inginerul Cretu in doua saptamani. Dupa spusele sale, el a tot adunat materiale informative si a facut calcule timp de trei-patru luni, iar in final a redactat proiectul. Fara sa ceara vreo consultanta de specialitate, directorul Liftnet a conceput dosarul asa cum a crezut ca este mai bine. Rezultatul a fost un dosar de peste doua sute de pagini, cuprinzand, ca sectiuni importante, descrierea proiectului, justificarea, planul de activitati pe numar de ore alocate si detaliat pe un an de zile. La capitolul „obiective” se regasesc cresterea productiei, completarea dotarii existente, deplasarea anuala la targul de specialitate pentru persoane cu handicap de la Dusseldorf. Justificarea proiectului contine studii de piata care prezinta numarul impresionant al persoanelor cu handicap din Romania si Germania, ceea ce demonstreaza nevoia de dispozitive de acest gen. Pe de alta parte, se accentueaza intentia de achizitie a echipamentelor, utilajelor, tehnicii de calcul si software si posibilitatea crearii a zece locuri noi de munca intr-un an de zile.
Pe langa descrieri detaliate, dosarul mai contine un teanc impresionant de anexe care prezinta CV-urile angajatilor firmei, bugete, detaliate de cheltuieli, precum si firma partenera din Germania.

Liftnet a deschis o fabrica prin resurse proprii

Fabrica firmei Liftnet functioneaza intr-un spatiu inchiriat de la intreprinderea de stat Dermatina, undeva intr-o hala care nu mai folosea nimanui. Aici se construiesc si se testeaza scaunele pentru invalizi. „Scaunele sunt doar pentru export acum. Avem de gand sa vindem si in Romania, dar, deocamdata, cererea este limitata din cauza pretului, desi exista nevoia unui asemenea produs”, marturiseste Cretu. Pe piata externa, pretul de comercializare, cu service post-vanzare cu tot, este de 10.000 de euro. Pe piata interna Liftnet il ofera la 8.800 de euro, dar si asa este mult. Pana acum firma a montat doua scaune in Romania: la Prefectura judetului Timis si la Secretariatul de Stat pentru Persoane cu Handicap din Bucuresti.
Proiectul de finantare a fost depus in luna mai 2001 la Agentia de Dezvoltare Regionala 5 Vest din Timisoara. Raspunsul de acceptare a cererii de finantare a venit in decembrie anul trecut, iar de atunci ar fi trebuit sa soseasca si banii. Liftnet nu a primit pana in prezent nici macar un euro, descurcandu-se in continuare tot prin resurse proprii.     

Detalii despre un proiect de succes

· Ideea este originala si unica in Romania
· Activitatea premergatoare, de cercetare s-a desfasurat prin resurse proprii
· Timp de doi ani de zile, sapte persoane au lucrat in productie fara sa obtina nici un venit
· S-au strans permanent informatii despre evolutia pietei din tara si strainatate
· Produsul este pus la punct pana la cele mai mici detalii
· In prezent Liftnet produce 20 de scaune pe luna, urmarindu-se dublarea numarului pana la sfarsitul acestui an.