Principalele confederații sindicale au organizat 60 de manifestații în întreaga țară pentru a pune în mișcare acțiunea contra reformei de pe piața muncii. Sindicatele amenință cu grevă generală începând cu data de 29 martie.
”Este cea mai agresivă reformă din istoria democratică a Spaniei”, a explicat decizia secretarul general al sindicatului CC.OO, Ignacio Fernández Toxo. Acesta a mai arătat că greva a fost convocată pentru a face guvernul să se aşeze la masa negocierilor alături de sindicate.
”Reforma nu se justifică nici prin formă, nici prin conţinut, şi nici din punctul de vedere al contextului actual, pentru că nu se mai poate spune că această reformă va genera locuri de muncă”, a mai spus liderul sindical.
Guvernul spaniol a anunţat că reforma pieţei muncii, prezentată şi adoptată prin decret de lege la mijlocul lunii februarie, este considerată istorică pentru efectele pe care le va avea pe termen lung asupra situaţiei angajărilor şi locurilor de muncă din Spania.
Cel mai controversat aspect al reformei îl constituie însă chestiunea indemnizaţiei pentru concediere (sindicatele considerând că reforma le uşurează angajatorilor condiţiile în care pot concedia), care va scădea la plata a 33 de zile – de la 45 – pentru fiecare an de muncă, în cazul tuturor contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată, şi scade aceste plăţi compensatorii la 20 de zile în cazul unei concedieri ce poate fi motivată.