Din cei 2082 de furnizori de reţele sau servicii de comunicaţii electronice înregistraţi anul trecut la ANCOM, 538 au renunţat sau le-a încetat dreptul de a mai furniza astfel de servicii.
La această dată, 1.544 de furnizori de reţele sau servicii de comunicaţii electronice sunt autorizaţi la ANCOM. Dintre aceştia, 1.436 sunt furnizori care au parcurs procesul de reautorizare în conformitate cu noul regim de autorizare stabilit de ANCOM în anul 2010, iar 108 sunt furnizori noi care au intrat pe această piaţă.
193 au renunţat la calitatea de furnizor, 285 de furnizori nu au transmis ANCOM notificarea şi astfel le-a încetat dreptul de a mai furniza reţele sau servicii de comunicaţii electronice, iar alţi 60 de furnizori nu pot activa încă pe piaţă întrucât notificările transmise de aceştia nu au îndeplinit cerinţele legale.
“Furnizorii care nu s-au reautorizat la ANCOM până la finele anului trecut şi-au pierdut dreptul de a mai furniza reţelele sau serviciile de comunicaţii electronice pentru care erau autorizaţi şi implicit dreptul de a utiliza licenţele de spectru de uz public sau de numerotaţie deţinute. Furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice fără deţinerea unei autorizaţii reprezintă contravenţie şi poate fi sancţionată cu amenda de la 5.000 lei la 100.000 lei pentru societăţile comerciale cu o cifră de afaceri mai mică de 5.000.000 lei, sau în cuantum de până la 2% din cifra de afaceri, iar în cazul unor încălcări repetate, în cuantum de până la 5% din cifra de afaceri, pentru societăţile comerciale cu o cifră de afaceri de peste 5.000.000 lei”, a declarat Catalin Marinescu, preşedintele ANCOM.