Peste 50% dintre ei spun că ar prefera să facă o casă de la zero, decât să cumpere o casă gata construită sau la roşu. În plus, românii  din nordul ţării îşi doresc o casă pentru plăcerea de a avea o grădină, în vreme ce românii din regiunea sudică a ţării vor casă pe pământ pentru a elimina problemele cu vecinii de bloc.
În România se construiesc în medie circa 2 case noi pe an la mia de locuitori, în vreme ce media europeană este de minim 3,5 case noi pe an la mia de locuitori.
„Considerăm că piaţa are de fapt un potenţial foarte mare, deşi a trecut printr-o perioadă în care s-a construit mai puţin” a declarat Daniel Căţănaş, Member of the Board Sales&Marketing Wienerberger Romania.
Conform studiului, peste 90% din românii din nord-vestul ţării preferă o casă construită de ei în locul uneia deja ridicate, în vreme ce în sud sunt mai atraşi de ideea de a achiziţiona o casă la roşu, pe care să o personalizeze.   
În ultimul timp, scăderile de preţ înregistrate pe piaţa materialelor de construcţii au făcut ca preţul unei case noi pe pământ să se apropie tot mai mult de costul unui apartament de bloc. „Noi am calculat cu foarte mare precizie consumul de cărămidă şi am constatat că aceasta reprezintă maximum 5% din costul unei case la cheie, în funcţie de tipul de cărămidă ales, un procent foarte mic comparativ cu totalul costurilor realizării unei case” a mai adăugat Cristina Osiescu.
Caracteristicile cele mai importante în alegerea cărămizii sunt durabilitatea pe care o conferă unei construcţii, aspect menţionat de 53,3% dintre respondenţi, şi preţul corect comparativ cu calitatea produsului.