Vara s-a terminat, bugetele pentru vacanta au mai secat, dar totusi o zi-doua petrecute la biroul de eliberare a pasapoartelor pot reinvia speranta unui nou concediu sau a bine venitelor delegatii in afara tarii.
De obicei, persoanele care isi planifica o calatorie in strainatate ajung la Directia de pasapoarte pe ultima suta de metri. Acum, cand sezonul a trecut, cozile interminabile din fata ghiseelor s-au subtiat. Taxele s-au mai marit cu cateva zeci de mii de lei, iar Ministerul de Interne pregateste o schimbare: un pasaport nou, recomandat de UE, care va include aproximativ 19 semne de securizare suplimentare.
Pentru procesarea unui pasaport trebuie completate doua formulare constand intr-o cerere de eliberare si o anexa care contine datele personale. Dupa ce se depun actele si se platesc taxele la CEC, poti astepta intre 10 si 20 de zile. Termenul respectiv difera in functie de locul unde acestea au fost aduse: Serviciul de Evidenta Informatizata a persoanelor din Str. Nicolae Iorga nr. 27-29 sau sectia de politie de sector. In ultimul caz, timpul de asteptare se prelungeste, de regula, cu cateva zile. Cei grabiti pot plati in plus o taxa de 100.000 de lei, contra careia se poate elibera documentul in maximum 48 de ore. Este bine de stiut ca persoanele din provincie isi pot face pasaport si in Bucuresti, deoarece este posibila verificarea prealabila a acestora in bazele de date ale judetelor de unde vin. Daca nu, la sediile locale de evidenta a populatiei.
De cele mai multe ori, refuzurile care vin de la Directia de pasapoarte au drept cauza, in mare masura, unele infractiuni, de genul: persoane date in urmarire generala, cei care au interdictie de intrare intr-un anumit stat, furturi sau sedere ilegala. Fapt pentru care toti solicitantii de pasapoarte sunt trecuti prin sitele politiei. Apoi, ochiul vigilent al ambasadelor comunica discret cu urechile politistilor de la pasapoarte, trimitand notificari pentru fiecare persoana restrictionata.
Ghinionisti vor fi si cei care au apleat la diversi indivizi pentru obtinerea de vize Schengen si s-au ales cu falsuri. In mare proportie acestia au dificultati la obtinerea unui alt pasaport.
Noul pasaport nu te scuteste de viza
In ceea ce priveste noile pasapoarte, lucrurile incep sa se contureze. Licitatia organizata in august la Ministerul de Interne a scos in fata, din cei aproximativ 12 participanti, o firma din Germania (Bundesdruckerei). Conform contractului incheiat se asteapta ca incepand cu luna decembrie, sa demareze fabricarea noilor pasapoarte, care nu vor diferi cu mult ca pret fata de cele vechi.
Chiar daca decembrie este luna cadourilor, cei de la Directia de pasapoarte nu va sfatuiesc sa va asteptati la vize Schengen „surpriza”: „Este foarte important ca lumea sa inteleaga ca noul pasaport nu inseamna intrare libera in spatiul Schengen sau in UE. Daca UE nu decide ca de la 1 ianuarie sa ridice vizele pentru Romania, cu noul pasaport tot pe baza de viza se va putea intra in tarile respective. Asta intrucat fiecare stat isi rezerva dreptul de-a acorda viza sau nu”, afirma Constantin Cioran, sef de serviciu in cadrul Directiei de pasapoarte.
Din momentul in care vor iesi noile pasapoarte, cele vechi vor ramane valabile pana la data de expirare inscrisa in acestea, prelungira lor ne mai fiind posibila.    

Eliberarea ori preschimbarea pasaportului simplu
· actul de identitate in original si copie xerox (numai in partile ce contin datele de identitate, fotografia si mentiunile privind domiciliul si resedinta)
· 2 fotografii tip pasaport, color, de dimensiuni 3,5 X 4,5 pe suport de hartie
· chitantele privind achitarea:
– taxelor consulare: 315.000 lei
– costului pasaportului si al operatiunilor de emitere: 155.000 lei
· in cazul preschimbarii, solicitantul va prezenta pasaportul anterior
· eliberarea unui pasaport colectiv (pentru fiecare persoana): 60.000 de lei

Prelungirea valabilitatii pasaportului
· pasaportul pentru care se solicita prelungirea valabilitatii
· actul de identitate, in original si copie xerox
· o fotografie tip pasaport
· chitanta privind achitarea taxei consulare: 315.000

Eliberarea pasaportului in caz de furt
· actul de identitate in original si copie xerox
· 2 fotografii tip pasaport
· chitantele privind achitarea:
– taxelor consulare: 315.000
– costului pasaportului si al operatiunilor de emitere: 155.000 lei
· dovada de sesizare a organului de politie competent;
· dovada publicarii furtului in Monitorul Oficial

Eliberarea pasaportului in caz de pierdere
· actul de identitate, in original si copie xerox
· 2 fotografii tip pasaport
· chitantele privind achitarea:
– taxelor consulare: 315.000 lei
– costului pasaportului si al operatiunilor de emitere: 155.000 lei
· amenda conform art.19 din Legea 216/1998: de la 200.000 lei la 500.000 lei
· dovada publicarii pierderii in Monitorul Oficial

Eliberarea pasaportului in caz de deteriorare sau distrugere
· pasaportul deteriorat sau fragmente care sa faca dovada ca provin din pasaportul distrus
· actul de identitate, in original si copie xerox
· 2 fotografii tip pasaport
· chitantele privind achitarea:
– taxelor consulare: 315.000 lei
– costului pasaportului si al operatiunilor de emitere: 155.000 lei
· amenda conform art. 19 din Legea 216/1998: de la 200.000 lei la 500.000 lei