Cel mai mare număr de şantiere în lucru este reprezentat de segmentul rezidenţial, în procent de 58%, din totalul de 2.605 şantiere, potrivit unui studiu realizat de compania Infobau.

Şantierele rezidenţiale cuprind clădiri de locuinţă de tipul P+E+M, P+2+M, dar şi ansambluri rezidenţiale şi blocuri de locuinţe. Cea mai bine reprezentată zonă pe acest segment este Ilfov.

Din totalul de 2.605 şantiere, 8% sunt imobile de birouri şi sedii de firmă. Din punct de vedere al repartizării pe zone geografice, cele mai multe imobile de acest tip au apărut în Bucureşti şi Ilfov, 65 imobile, urmate de zona de Centru cu 35 imobile.

6%, însumând 169 de santiere în lucru, sunt construcţii industriale. Cele mai multe dintre acestea sunt în zonele Sud-Vest şi Vest ale ţării. În aceste zone procentele înregistrate au fost de 11%, respectiv 10% din total. Stadiul lucrărilor variază de la pregătire şantier la structură.

Spaţiile comerciale reprezintă 5% din totalul şantierelor în lucru. Aici au fost incluse lucrări mari de tipul mall-urilor, dar şi spaţii mai mici cum sunt, de exemplu supermarketurile.

Lucrările de tip HORECA – construcţia şi modernizarea hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor, a spaţiilor de cazare etc. ocupă 4% din totalul şantierelor monitorizate. În intervalul ianuarie – mai au fost oferite detalii despre 103 astfel de şantiere.

Infobau, a realizat o statistică a şantierelor în lucru din întreaga ţară. În acest sens s-au folosit informaţiile apărute în Buletinele informative Infobau ca urmare a monitorizării şantierelor în lucru pe care compania o realizează lunar. Eşantionul este format din 2.605 de şantiere abordate în premieră în lunile Ianuarie – Mai 2009.

SURSA: Infobau