Concurența pe piața echipamentelor de rețea devine tot mai acerbă pe măsură ce ne apropiem de finalizarea standardizării și a lansării primelor rețele 5G. Deși lansarea primelor rețele comerciale 5G va avea loc abia în 2020, atât operatorii cât și producătorii de echipamente de profil încheie contracte de colaborare pentru dezvoltarea noii tehnologii. Primul astfel de contract din țara noastră a fost semnat de Telekom și Ericsson. Suedezii sunt principalii furnizori ai Telekom, prezent în reţelele de acces, transport şi core, dar operatorul colaborează, de asemenea, cu Huawei şi cu Nokia (echipamente Alcatel-Lucent) pentru anumite componente din reţeaua de transport, conform oficialilor companiei.
Orange, liderul pieței a realizat, recent, o demonstrație alături de chinezii de la Huawei, iar RCS&RDS a anunțat că face pregătiri în direcția 5G. Vodafone nu a stabilit încă un partener cu care va dezvolta reţeaua 5G considerând că este mult prea devreme pentru astfel de discuţii. „Cred că este prematur să avem discuţii cu furnizorii de echipamente. Standardizarea este încă în dezvoltare, e greu de spus care furnizor va avea standarde mai bune, implementări mai bune. 5G e la 3 ani distanţă“, a declarat pentru Capital Ravinder Takkar, CEO Vodafone România. Reţeaua 4G a Vodafone a fost dezvoltată în parteneriat cu Huawei, dar se folosesc şi echipamente Ericsson.
Ce este 5G
„5G nu este nimic altceva decât o continuare a tehnologiei 4G, dar la nivel industrial. Operatorii sunt limitați din punct de vedere al profitabilității când vine vorba de servicii către utilizatorii finali și au nevoie de alte oportunități pentru a dezvolta profitabilitatea mai departe“, consideră Adrian Matei, Senior Advisor RAN Solutions la Ericsson. Matei lucrează pentru suedezii de la Ericsson de 20 de ani şi a fost printre cei care au dezvoltat prima reţea GSM din România, Connex.
5G aduce viteze foarte mari şi latenţă scăzută ceea ce înseamnă că maşinile autonome vor deveni o realitate, iar medicii vor putea efectua operaţii cu ajutorul roboţilor de la mii de kilometri distanţă.
„În România depinde foarte mult de fiecare operator în parte ce segment adresează. M-aş bucura foarte mult să văd operatori că adreseaza segmentele industriale pentru că acestea vor fi foarte importante în viitorul nostru. În Statele Unite este vizat segmentul public pentru că acolo industria de marketing este foarte puternică, se rulează contracte de sute de milioane de dolari cu National Hockey League, National Football League etc. Ei sunt încă în domeniul end-user“, spune Matei. În Europa, sistemele industriale au un focus mult mai mare deoarece rețele sunt dedicate și sunt foarte bine instalate din punct de vedere al acoperirii pentru tehnologiile 3G și 4G. Sistemul industrial este aripa de venituri noi care poate face un operator să crească într-un timp foarte scurt“, susţine Matei.
Arbitrul telecom din țara noastră, ANCOM, a anunțat că vrea să organizeze o licitație pentru acordarea de licențe 5G anul viitor. Ce înseamnă acest lucru?
„În momentul de față nu există spectru liber. Absolut tot până la 100 GHz este ocupat cu ceva. Sunt foarte multe servicii, poliție, armată, iar regulatorul studiază și deschide oportunități către piață. Multe alte servicii învechite trebuiesc mutate către alte frecvențe. 2G și 3G ar putea dispărea și spectrul respectiv ar putea fi migrat către 5G. Lucrurile astea nu se vor întâmpla peste noapte. Din punctul de vedere al Ericsson tehnologia 2G va continua și după 2020. Vom vedea o schimbare majoră cu tehnologia 5G. Spre exemplu, dacă folosim sistemul de voce în tehnologia 2G, în 5G vocea va funcționa pe infrastructura 4G întrucât cea de 5G e cu preponderență axată pe transmisia de date cu capacitate foarte mare. În prima fază, partea de voce va funcționa pe 4G. În viitor vom vedea Voice Over NR. Adică New Radio, dar asta către începutul 2020. În momentul de față, tehnologia 4G este capabilă să ofere un serviciu de voce ireproșabil. Având la dispoziție vocea pe 4G tehnologia 2G poate fi încet stinsă“, explică inginerul Ericsson.
Legat de terminale 5G, primele pe care le vom vedea vor fi la începutul anului 2018, la Olimpiada de iarnă din Coreea de Sud. Acelea vor fi prototipuri şi vor fi folosite doar pentru demonstraţia tehnologiei, iar la începutul anului 2019 vor fi lansate primele telefoane comercial, însă nu vor fi ieftine.