Viitorul educației online nu este mutarea claselor online. În schimb, tehnologiile digitale precum cloud, AI și 5G sunt utilizate pentru a încuraja noi forme de învățământ online și pentru a realiza o educație personalizată și cu adevărat inteligentă.
5G sprijină educația prin realitate virtuală sau realitate augmentată
Cu ajutorul tehnologiilor 5G, se pot construi platforme cloud de AR/VR (realitate augmentată/realitate virtuală) și implementa aplicații pentru acestea, inclusiv cursuri experimentale virtuale, cursuri virtuale de științe și chiar predare virtuală. Astfel, cunoștințele predate în mediul virtual digital pot fi interactive, permițând cursantului să înțeleagă materia de studiu în profunzime, complementar învățării clasice. Experiența elevilor la clasă va crește, de asemenea, prin saltul de la 2D la 3D. Conținutul abstract, cum ar fi undele radio, atomii și geometria, poate fi vizualizat mai intuitiv, ceea ce îi ajută pe elevi să înțeleagă mai bine cursul. Educația AR/VR interpretează teoria învățării constructiviste conform căreia „învățarea este o experiență din lumea reală”, permițând elevilor să experimenteze conținutul învățării și apoi să își folosească cunoștințele în mod practic.
Pe baza tehnologiei 5G, calitatea și experiența imaginii AR/VR vor fi mult îmbunătățite. Pot fi create mai multe scenarii de predare și chiar unele scenarii speciale, cum ar fi simulări de răspuns la urgențe precum cutremure și incendii. Pot fi simulate lecții care altfel ar implica costuri și riscuri ridicate, cum ar fi dezasamblarea vehiculelor, conducerea aeronavelor și simularea operațiilor. De asemenea, poate recrea istoria sau alte scene tridimensionale, cum ar fi expoziții muzeale, cu diorame preistorice, marine sau cosmice.
În plus, cu sprijinul terminalelor 5G, volumul de date ce pot fi transmise în rețea crește, iar tehnologia VR/AR va fi îmbunătățită substanțial. Mai multe resurse educaționale vor fi transmise către zonele îndepărtate și sărace prin dispozitivele conectate.
Tehnologia 5G aduce educația online aproape de educația offline
Experiența de interacțiune online din era 5G este mai aproape de modelul de lucru offline „educator-scenariu-cursant”. Profesorii și studenții pot interacționa eficient unul cu celălalt în timpul predării live, ceea ce este similar cu predarea offline. În era 5G, scenariile de difuzare live online vor fi total regândite. Profesorii pot observa și monitoriza atenția elevilor, îmbunătățind în timp real eficacitatea procesului de predare. Mediul lingvistic și cazurile interactive permise de transmisia live pot oferi studenților o experiență captivantă și pot îmbunătăți întreg procesul de învățare.
În trecut, site-urile de predare din zonele îndepărtate se confruntau adesea cu provocări și probleme cauzate de lipsa cadrelor didactice și a curriculum-ului inadecvat. În era 5G, această problemă va fi atenuată și interacțiunea cu latență scăzută va fi implementată între doi profesori, iar elevii care ascultă lecțiile de la distanță vor avea o experiență mai bună.
În era 5G, va fi implementată tehnologia „5G + proiecție holografică”. Imaginile reale și conținutul didactic ale profesorilor din școli celebre vor fi prezentate elevilor în imagini 3D fără ochelari speciali, simulând astfel experiența de predare offline.
Inteligența artificială ajută educația și predarea să fie mai precise și mai eficiente, oferind un management mai obiectiv în luarea deciziilor și evaluarea elevilor
AI și 5G se completează reciproc. Tehnologiile AI fac rețelele 5G mai inteligente. Dezvoltarea și evoluția capabilităților AI necesită, de asemenea, suport 5G. Cu tehnologia big data și cloud computing, AI poate crea un profil de student bazat pe date pentru fiecare student și poate oferi servicii de predare, îndrumare și evaluare pe baza unui profil personalizat. În acest fel, educația inteligentă poate fi integrată în întregul proces de învățare al elevilor, făcând predarea profesorilor și învățarea elevilor mai precisă și mai eficientă.
În același timp, poate face ca toate aspectele legate de managementul școlii să funcționeze mai inteligent, pe baza unor analize științifice. Biblioteca poate analiza ce resurse digitale din bibliotecă sunt cele mai populare pentru a citi și ghida planul de cumpărare de cărți al școlii pentru anul următor.
Pe scurt, 5G are lățime de bandă mare, latență scăzută și acoperire mare. Prin urmare, este posibilă folosirea unor imaginii de înaltă definiție (HD) și dezvoltarea unui conținut educativ bazat pe animații. Împreună cu tehnologiile AR/VR, 5G poate apropia scenariile de învățare de offline, accelerând implementarea educației digitale.
În ceea ce privește calitatea cadrelor didactice, zonele îndepărtate vor putea beneficia de profesori de înaltă pregătire cu ajutorul tehnologiei. Clasele de învățământ dual devin din ce în ce mai comune, iar AI și Internetul vor promova o educație echitabilă.
În ceea ce privește dispozitivele educaționale, sunt necesare materiale noi și produse educaționale rentabile. În plus, produsele educaționale trebuie să fie compatibile cu Internetul obiectelor.
În era 5G, învățarea elevilor va deveni mai diversificată, timpul lor de învățare va fi liberalizat și costurile economice ale educației vor fi diferențiate. Acest lucru va ajuta la creșterea interesului elevilor pentru procesul de învățare.