Condimente care ajută la stimularea metabolismului

Rata metabolică este energia pe care corpul o folosește pe parcursul zilei pentru a funcționa și a îndeplini sarcini precum exercițiile fizice, digerarea și procesarea alimentelor pe care le consumăm.

Mai mulți factori determină rata metabolică, inclusiv vârsta, sexul, nivelul de activitate, afecțiunile medicale de bază și multe altele.

Urmând o dietă echilibrată, bogată în alimente nutritive, putem avea o rată metabolică sănătoasă, care poate reduce riscul unor afecțiuni metabolice precum diabetul.

Deși niciun aliment nu poate stimula metabolismul în mod semnificativ, studiile arată că anumite alimente, inclusiv condimente, pot crește ușor metabolismul și ne pot ajuta să ardem mai multe calorii în timpul zilei, potrivit Health.com.

Ardei iute

Capsaicina este un compus alcaloid major care se găsește în ardeiul iute și pudra de ardei iute. Capsaicina are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice și poate  influența metabolismul. De exemplu, capsaicina poate crește consumul de energie și grăsimi.

Un studiu a constatat că participanții care au luat 4 miligrame de capsaicină zilnic timp de 12 săptămâni au pierdut cu 5,91% mai multă grăsime corporală decât participanții care au luat un tratament placebo. Cercetătorii sugerează că, în general, capsaicina poate reduce grăsimea corporală prin creșterea arderii grăsimilor, creșterea consumului de energie și reducerea apetitului.

Studiile care investighează efectul consumului de alimente picante asupra greutății corporale și metabolismului nu au găsit același beneficiu. Un studiu efectuat pe peste 6.000 de persoane a descoperit că persoanele care au mâncat mai mulți ardei iuți aveau indici de masă corporală (IMC) mai mari și o probabilitate mai mare de obezitate în comparație cu persoanele care nu consumau ardei iute.

Scorțișoară

Scorțișoara este un condiment popular, derivat din scoarța mai multor specii de arbori de scorțișoară, inclusiv Cinnamomum aromaticum, sau scorțișoară cassia și Cinnamomum verum, sau scorțișoară de Ceylon. Conține mai mulți compuși care promovează sănătatea, inclusiv un ulei esențial concentrat în scorțișoară, care pot afecta metabolismul.

S-a demonstrat că cinamaldehida crește consumul de calorii și termogeneza, un proces în care glucoza (zahărul din sânge) și acizii grași sunt descompuse pentru a menține temperatura corpului.

O analiză a 12 studii a constatat că administrarea de suplimente cu scorțișoară în doze de 2 grame sau mai mult zilnic timp de cel puțin 12 săptămâni a redus semnificativ masa de grăsime, circumferința taliei, IMC și greutatea corporală.

De asemenea, s-a demonstrat că suplimentele cu scorțișoară scadenivelul lipidelor din sânge și promovează reglarea sănătoasă a zahărului din sânge, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea sănătății metabolice și la protejarea împotriva afecțiunilor precum diabetul și bolile de inimă.

Ghimbir

Rădăcina de ghimbir are o aromă caldă și condimentată și este un ingredient popular.

Consumul regulat de ghimbir poate îmbunătăți sănătatea metabolică prin reducerea apetitului, îmbunătățirea termogenezei și inhibarea absorbției grăsimilor în tractul digestiv. Cercetările sugerează că anumiți compuși din ghimbir, inclusiv gingerolul, acționează asupra organismului pentru a stimula termogeneza, susținând pierderea grăsimii.

O analiză a constatat că suplimentele cu ghimbir au scăzut semnificativ greutatea corporală și raportul talie-șold la persoanele supraponderale sau obezitate. Raportul talie-șold compară circumferința taliei și șoldurilor. Un raport mai mic indică grăsimea abdominală mai mică. Grăsimea mai mare de pe abdomen este asociată cu sindromul metabolic, un grup de simptome cum ar fi glicemia crescută și colesterolul ridicat, care cresc riscul de apariție a unor afecțiuni precum boli de inimă și accident vascular cerebral.

Deși aceste constatări sunt încurajatoare, nu toate studiile au descoperit că ghimbirul este eficient pentru a stimula pierderea în greutate sau arderea grăsimilor.

Turmeric

Turmericul este un condiment care conține un pigment numit curcumină. Curcumina este principala componentă activă a turmericului și s-a dovedit că poate crește consumul de energie și inhibă adipogeneza sau crearea de celule adipoase.

Curcumina activează anumite căi din organism, inclusiv calea de semnalizare a proteinei kinazei activate de AMP (AMPK), care stimulează arderea grăsimilor și scade acumularea de grăsimi. Suplimentele cu curcumină pot îmbunătăți sănătatea metabolică prin pierderea în greutate și scăderea nivelului de grăsime corporală.

O revizuire a 60 de studii a constatat că suplimentele cu curcumină sau turmeric au redus semnificativ greutatea corporală, IMC, circumferința taliei și procentul de grăsime corporală. De asemenea, a descoperit că curcumina și turmericul au crescut nivelurile de adiponectină, o proteină care reglează procese precum descompunerea acizilor grași.

Chimen

Chimenul (Cuminum cyminum L.) este un condiment folosit frecvent în bucătăria indiană, africană, mexicană. Deși cercetările asupra mecanismului său de acțiune sunt limitate, unele studii sugerează că acesta poate crește arderea grăsimilor și poate reduce apetitul.

O analiză a constatat că suplimentele de chimen în doze variind de la 25-2.000 de miligrame pe zi timp de 8-24 de săptămâni au fost eficiente pentru reducerea indicelui de masă corporală și a circumferinței taliei. Tratamentele cu chimen au ajutat, de asemenea, la reducerea nivelului de lipide din sânge, inclusiv a colesterolului LDL.

Un studiu mai vechi a constatat că femeile considerate supraponderale sau obeze care au consumat 3 grame de chimen pudră cu iaurt, de două ori pe zi, timp de trei luni, ca parte a unei diete sărace în calorii, au înregistrat reduceri mai mari ale greutății corporale, IMC și circumferința taliei.

Deși chimenul poate influența pozitiv sănătatea metabolică, inclusiv greutatea corporală, cercetările în acest domeniu sunt limitate.

Șofran

Șofranul este un condiment derivat din floarea de crocus de șofran (Crocus sativus L.). Suplimentele cu șofran pot îmbunătăți sănătatea metabolică prin activarea căilor care reglează greutatea corporală și homeostazia glucozei, inclusiv calea AMPK și calea transportorului de glucoză de tip 4 (GLUT-4).

Femeile care au combinat antrenamentul aerobic și suplimentele cu șofran au avut creșteri mai mari ale unui hormon numit irisină, care joacă un rol important în procesele metabolice, cum ar fi reglarea consumului de energie și a nivelului de zahăr din sânge.