Aproape jumătate din cabinetul Boc s-a înnoit la sfârşitul săptămânii trecute. Va reuşi această mişcare să îmbunătăţească imaginea Guvernului şi să ajute la respingerea moţiunii de cenzură pregătite de opoziţie?
Cu excepţia lui Emil Boc, doar patru democrat-liberali (Vasile Blaga, Elena Udrea, Teodor Baconschi şi Daniel Funeriu) şi un independent susţinut de PDL (Cătălin Predoiu) au mai rămas din formula de guvernare născută în decembrie 2009. Au fost nevoiţi să-şi părăsească portofoliile, în urma unei destul de furtunoase şedinţe a Colegiului Director al Partidului Democrat Liberal, doi dintre coloşii partidului (Radu Berceanu şi Adriean Videanu), alţi doi membri PDL cu mai mică greutate (Gabriel Sandu şi Mihai Şeitan), dar şi doi independenţi susţinuţi de democrat-liberali (Sebastian Vlădescu şi Mihail Dumitru). Nu a fost nici măcar luată în calcul schimbarea vreunui reprezentant al aliaţilor de la UNPR şi UDMR.
Reacţiile celor remaniaţi au fost diverse. Dacă fostul titular al portofoliului Muncii, Mihai Şeitan, a spus că a făcut ce şi-a propus în timpul mandatului şi că nu are ce să-şi reproşeze, iar fostul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru, a apreciat că a fost o experienţă interesantă, proaspăt demisul Sebastian Vlădescu s-a arătat complet nemulţumit de decizia PDL. „Remanierea mea este o decizie politică, dar totodată o eroare. Regret că nu am putut finaliza proiectele începute“, a afirmat el.
Mai interesante au fost poziţiile „greilor“ Videanu şi Berceanu, dar şi cea a lui Gabriel Sandu, care au preferat soluţia ceva mai elegantă a renunţării de bunăvoie la funcţii. Adriean Videanu a explicat că vrea să se ocupe exclusiv de activitatea partidului.
Sunt voci care spun că remaniaţii au ajuns în această postură din cauza prestaţiei slabe la conducerea ministerelor, dar, la o privire ceva mai atentă, se pare că, de fapt, motivul principal este reprezentat de problemele de imagine pe care le aveau majoritatea celor şase foşti miniştri. Care au fost utilizate drept arme în bătălia dintre cele două tabere ce s-au conturat de ceva vreme în PDL („reformiştii“, aparent susţinuţi de preşedintele Traian Băsescu, şi „conservatorii“ din jurul „tripletei BVB“ – Blaga-Videanu-Berceanu).
Până la urmă, totuşi, cel mai important lucru este ce performanţe vor avea noii ocupanţi ai celor şase posturi ministeriale. Pentru funcţia de ministru al Finanţelor a fost desemnat Gheorghe Ialomiţianu (deputat PDL), pentru cea de ministru al Economiei a fost numit Ion Ariton (deputat PDL, fost prefect de Sibiu), iar pentru cea de ministru al Muncii, Ioan Botiş (deputat PDL). Noul ministru al Agriculturii este Valeriu Tabără (deputat PDL), la Transporturi se întoarce, după un deceniu, Anca Boagiu, în timp ce la Ministerul Comunicaţiilor vine Valerian Vreme (deputat PDL). Numele alese ar putea trăda o secetă de cadre, dar, în acelaşi timp, şi forţa unora dintre filialele PDL.