În acest articol îți prezentăm 6 metode verificate prin care poți ține sub control finanțele familiei:
Ține un jurnal financiar
Primul pas pentru reducerea cheltuielilor este conștientizarea lor. Specialiștii din domeniul finanțelor consideră că un jurnal în care să îți treci fiecare cheltuială făcută zi de zi este un instrument foarte util pentru reglarea obiceiurilor de consum. Probabil că ți s-a întâmplat ca la finalul lunii să te întrebi: „Oare pe ce s-au dus banii?”. Ei bine, dacă vei ține un asemenea jurnal, vei găsi cu ușurință răspunsul la această întrebare.
Poate că vei constata că ai plătit câte 5 lei, trei zile pe săptămână, pentru o sticlă de suc cumpărată de la buticul de lângă birou. Aceeași sticlă costă 3 lei în hipermarket. Nu ar fi mai bine să îți cumperi în weekend câte un bax și să îți aduci sucul de acasă?
Previzionează cheltuielile lunare
O altă recomandare este să previzionezi, în mare, cheltuielile pe care urmează să le faci în luna care tocmai a început: o sumă pentru alimente, alta pentru carburant, alta pentru facturi, alta pentru distracție ș.a.m.d. Este bine să aloci un buget și pentru cheltuieli neprevăzute, astfel încât să ai o imagine cât de cât completă a fondurilor necesare pentru următoarele 30 de zile. Având un punct de reper, îți va fi mai ușor să un comportament de consum organizat. Dacă știi că ai atins limita bugetului propus, poate că muți pe lunile următoarele unele cheltuieli.
Creează-ți un fond de rezervă
Sintagma „bani albi pentru zile negre” este valabilă de când lumea. Un om responsabil își face un fond de rezervă din care să trăiască în scenariul în care ar rămâne fără job, sau dacă ar apărea o cheltuială neprevăzută importantă. De exemplu, poate că nu mai funcționează centrala chiar în toiul iernii, sau poate că se strică mașina. Pune deoparte măcar 10% din venitul lunar. Dacă e posibil, mergi chiar spre 20%, în cazul în care produci mai mult decât consumi.
Distrează-te pe bani puțini
Nu spune nimeni să nu te mai distrezi, dar este indicat să cauți modalități de relaxare care nu implică cheltuieli foarte mari. Dacă obișnuiai să ieși în oraș în fiecare seară, poate că ar fi momentul să cauți alternative chiar acasă. De exemplu, te poți distra jucând casino slots EGT gratis sau poți transforma livingul într-o sală de cinema, unde să îți inviți prietenii. În același timp, poți căuta alte hobby-uri cum ar fi pictura, blogging-ul sau gătitul.
Nu lăsa să se adune restanțe
Cel mai sigur mod de a ține totul sub control este să îți plătești facturile în fiecare lună Dacă apuci să aduni restanțe, atunci bulgărele datoriilor se va rostogoli și va deveni tot mai mare. Îți va fi greu să revii cu plățile la zi chiar și în situația în care nu ai probleme cu salariul. Mai mult decât atât, poate că la un moment dat vei dori să faci un credit pentru a face o achiziție. Banca îți va cerceta istoricul și va afla că ai fost rău platnic în relația cu un furnizor de servicii.
Renunță la abonamentele pe care nu le folosești
Este posibil să plătești pentru servicii pe care le folosești rar sau nu le folosești deloc. De pildă, poate că ai instalat pe telefon niște aplicații pentru care plătești lunar o taxă, fără să ai nevoie de ele. Sau poate că în abonamentul tv sunt incluse canale la care nu te-ai mai uitat de ani de zile. Toate aceste cheltuieli pot fi tăiate fără să resimți lipsa acestor servicii.
Nu cumpăra lucruri de proastă calitate
Orice achiziție trebuie făcută cu cap. Pune în balanță prețul unui produs cu beneficiul pe care ți-l aduce și calitatea sa. Nu cumpăra lucruri de proastă calitate, chiar dacă sunt mai ieftine. Pe termen lung, lucrurile ieftine costă mai mult decât un produs care pare scump, dar care poate să te țină chiar și o viață. Mai bine amână cu o lună-două momentul investiției, ca să ai timp să mai strângi bani pentru ceva mai trainic.