6 ore de somn nu sunt suficiente pentru un organism sănătos? Insomnia este boala tăcută de care suferă majoritatea oamenilor, pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Dependența de tehnologie, stresul cotidian, problemele de sănătate sunt doar câteva dintre cauzele insomniei.
Potrivit experților, privarea organismului și de două ore de somn este mai dăunătoare decât am crede.
6 ore de somn nu sunt suficiente?
Puțini oameni pot spune că nu au avut, măcar o dată în viață, probleme legate de somn. Conform Asociației Americane a Somnului, tulburarea afectează, anual, aproximativ 50-70 de milioane de americani.
Tulburările de somn ajung să fie atât de frustrante și dăunătoare sănătății fizice și mentale, încât oamenii sunt dispuși să încerce tot soiul de strategii pentru a obține măcar o noapte de somn așa cum ar trebui.
Un număr surprinzător de oameni dorm mai puțin decât se recomandă. Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) a declarat că ideal ar fi să dormim șapte ore pe noapte, scrie Ooola.com.
Unii au nevoie de mai puțin somn decât durata recomandată, iar șase ore pot fi suficiente
”Cantitatea de somn de care au nevoie adulții este, de fapt, între „șapte și nouă ore de somn”, explică medicul psihiatru Bhanu Kolla.
Dacă oamenii ar fi lăsați să doarmă cât timp cât și-ar dori corpul lor, cei mai mulți ar dormi mai mult de nouă ore. Unii adulți ar putea avea nevoie chiar și de 10 ore de somn în fiecare noapte pentru a fi complet odihniți, adaugă Kolla.
„AASM nu are o limită superioară pentru adulți în ceea ce privește cantitatea de somn de care corpul are nevoie”, spune el.
Potrivit experților în somn, unii indivizi au nevoie de mai puțin somn decât durata recomandată, așa că șase ore pot fi suficiente. Există oameni care pot funcționa normal și cu doar patru ore de somn, fără a suferi anumite consecințe. Aceste tipare de somn sunt rare, spune dr. Andrew Varga, neurolog și medic la Centrul de Somn Mount Sinai.
„Adesea sunt oameni care au o mutație genetică. Vorbim de un număr foarte mic de oameni”, explică el.
Care sunt cauzele majore pentru care oamenii nu mai pot dormi
Cu toate acestea, majoritatea oamenilor doarme șase ore pe noapte. Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor din SUA, o treime dintre adulții din Statele Unite raportează că dorm mai puțin decât cantitatea recomandată.
„Nu dorm suficient din cauza unor probleme tot mai stresante, precum munca sau școala, din pricina stilului de viață, a igienei precare a somnului sau ca urmare a unor tulburări grave de somn”, spune medicul Shelby Harris.
Consumul excesiv de substanțe, precum alcoolul sau drogurile, în special înainte de culcare, activitatea fizică insuficientă, timpul excesiv petrecut în fața ecranelor în apropierea orei de culcare, excesul de cofeină, toate pot contribui la un somn fragmentat și mai redus.
Adevăratul motiv pentru care 6 ore de somn nu sunt suficiente
Dacă dormim mai puțin de șapte ore pe noapte, fără să ne acordăm timp pentru a recupera acele ore pierdute, rezultatul va fi privarea cronică de somn.
Acest lucru crește riscul apariției unor probleme de sănătate, avertizează medicii. Chiar și o noapte de somn prost poate avea consecințe dramatice a doua zi.
Alte efecte secundare ale tiparelor proaste de somn includ:
Tulburări neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson
După cum sugerează studiile, această pierdere persistentă a somnului, chiar și atunci când încercăm să-l recuperăm, poate duce la „riscuri majore de a suferi de tulburări neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson”.
Și alte cercetări anterioare au scos la iveală faptul că lipsa unui somn suficient pe timpul nopții poate duce la un risc crescut de demență.
Șanse mai mari de a deveni obezi
O cercetare din 2020 sugerează că a conduce mașina după o noapte în care nu am dormit suficient este una dintre cauzele a peste 28% din toate accidentele de circulație, potrivit Școlii de Medicină din Harvard.
Alt studiu sugerează că persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte au șanse cu 30% mai mari de a deveni obezi, decât cei care dorm între șapte și nouă ore.