Mulți consideră că nu vor deveni vreodată o victimă

Printre cele mai frecvente greșeli este aceea că elimină din start posibilitatea că ar putea deveni victima unui atac cibernetic. Când vine vorba de internet, nu puteți anticipa dacă o breșă vă va afecta direct. Poate apărea o secvență malware nouă sau unul dintre serviciile online pe care le utilizați în mod curent poate fi deturnat iar parola dvs. poate fi furată. Deci nu trebuie să ignorați niciodată această posibilitate.

Update-urile la sistemul de operare și programele software folosite sunt ignorate

De multe ori actualizările pot și enervante pentru că apar și se instalează tocmai atunci când aveți altceva de făcut. Chiar dacă decideți să amânați pentru moment acel update sau patch de securitate enervant este bine să vă asigurați cât de repede posibil că dispozitivele dvs. rulează cea mai recentă versiune de software disponibilă.

Folosirea unei singure parole pentru mai multe conturi/servicii

O practică destul de comună printre utilizatori este folosirea unei singure parole, din comoditate și pentru a simplifica memorarea acesteia. Acest lucru trebuie evitat pentru că odată ce un escroc își dă seama de parola folosită la unul dintre conturile dvs. va avea acces și la toate celelalte.

Accesarea link-urilor suspecte

Un simplu mesaj, aparent inofensiv, poate deveni o mare problemă. De multe ori primiți mesaje că ați câștigat un premiu și trebuie să accesați un link pentru a-l revendica. Alteori este vorba de o ofertă specială care sună prea bine pentru a fi adevărată și de multe ori așa și este. Ca sfat este bine să vă gândiți de două ori atunci când accesați un astfel de link iar dacă aveți vreun dubiu evitați să faceți acest lucru.

Folosiți autentificarea 2FA atunci când este posibil

Autentificarea 2FA (autentificarea cu doi factori) este o metodă simplă de a adăuga un nivel suplimentar de securitate conturilor dumneavoastră. Cea mai simplă metodă utilizată de serviciile online este prin trimiterea unui SMS cu un cod de securitate pe telefonul dumneavoastră. Dacă cineva va află parola și va încerca să se autentifice în locul dumneavoastră nu va putea face acest lucru fără acest cod primit prin SMS.

Folosirea rețelelor publice Wi-Fi nesecurizate

Cafenelele, restaurantele, magazinele și chiar hotelurile unde vă cazați oferă conexiune gratuită la internet prin WiFi. De multe ori însă acestea nu sunt securizate și pot duce la subtilizarea datelor dvs. private sau a datelor de pe dispozitivul dumneavoastră.