60% dintre orăşeni separă deşeurile pentru a fi reciclate

Aproximativ 60% dintre locuitorii din mediul urban separă deşeurile pentru a fi reciclate ulterior şi doar 4% dintre aceştia colectează separat deşeurile de echipamente electrice şi electronice /DEEE/, arată rezultatele unui recent studiu intitulat 'Atitudini şi obiceiuri referitoare la deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE)", efectuat pentru Ecotic de către GBD Research.

Potrivit cercetării, cele mai separate deşeuri de către cei chestionaţi sunt: plastic, hârtie, sticlă şi produse metalice.

Principalele bariere pentru cei care nu fac acest lucru (restul de 40%) sunt: percepţia conform căreia ulterior acestea nu sunt preluate separat (30%), faptul că nu ştiu unde ar trebui să le depună sau lipsa facilităţilor (33%) şi lipsa de preocupare şi timp (29%).

Pe de altă parte, numai 4% declară că fac colectare separată pentru deşeurile electrice, iar în mod asistat, 87,5% din repondenţi ştiu că pot preda deşeuri electrice spre reciclare. La întrebarea 'De ce consideraţi că deşeurile electrice ar trebui reciclate?', cele mai multe menţiuni se referă la refolosirea materialelor (38%), motive ecologice de protecţie a mediului împotriva efectelor toxice provocate de componentele acestora (36%) şi pentru a fi reparate şi date în folosinţă (15%), menţiuni spontane.

Studiul Ecotic relevă faptul că doar 36% din repondenţi susţin că au predat efectiv deşeurile electrice către entităţi autorizate. Dintre acestea au fost menţionate punctele de predare în diferite zone din oraş (30,6%), la magazine, la achiziţia unui echipament nou (26%) şi firmele specializate (13%). Totodată, 6% dintre subiecţi menţionează că au predat DEEE persoanelor care trec periodic în zone rezidenţiale şi ridică deşeuri de fier vechi.

Deşeurile de echipamente cele mai des predate sunt televizoare (49%), frigidere (33%) şi maşini de spălat (28%), urmate de radio-casetofoane, calculatoare personale, aspiratoare şi fiare de călcat (10%), respectiv becurile economice şi telefoanele mobile (5%).

33% nu ţin deşeuri în casă

Întrebaţi ce aparatură electronică nefuncţională sau înlocuită au în casă, cei mai mulţi au răspuns că au telefoane mobile sau tablete (39%), televizoare şi monitoare (30%), radio-casetofoane (17%), calculatoare/laptopuri (16%), aspiratoare (15%), imprimante (13%), maşini de spălat (12%), frigidere (12%), scule electrice (11%) şi becuri economice (10%). De asemenea, 33% dintre repondenţi susţin că nu deţin astfel de deşeuri.

'Pornind de la aceste răspunsuri, aplicând greutăţile medii pe aparate preluate din baza de date a organizaţiei Ecotic aferente ultimilor 18 luni, putem estima că volumul de deşeuri electrice prezent în gospodăriile urbane, care au cel puţin un membru între 18-65 ani, este de 7,1 kg/locuitor. Motivele păstrării acestora în gospodărie sunt: ca rezervă pentru piese sau cu intenţia de a le repara (25%), nu sunt cunoscute existenţa facilităţilor de debarasare în proximitate (12%), nu ştiu ce să facă cu ele sau nu ştiu că se reciclează (11%), lipsa timpului (9%) şi valoarea sentimentală (3%)', se precizează în concluziile studiului citat.

România, ca membră a Uniunii Europene /UE/ trebuie să colecteze în vederea reciclării 4 kg DEEE/locuitor/an, însă rezultatele înregistrate nu au depaşit 1,5 kg/locuitor. Până în 2021 trebuie să ajungem la performanţa de colectare a 60% din cantitatea de echipamente noi pusă anual pe piaţa din România. Putem integra acest aspect în faptul că, până în 2020, 50% din deşeurile generate de populaţie trebuie să se regăsească în fluxuri de reciclare.

Sondajul a fost efectuat în cadrul proiectului de conştientizare 'Caravana ECOTIC Life+' cofinanţat de UE prin programul Life+. Aceasta constă într-o expoziţie itinerantă la nivel naţional care va evidenţia miza colectării şi reciclării DEEE şi va încerca să schimbe comportamentul cetăţenilor în această direcţie. Caravana ECOTIC va ajunge la 150 de şcoli şi în 30 de locuri publice, începând din octombrie 2014 până în iunie 2016.

Metoda de cercetare a fost tehnica sondajului de opinie, pe baza unui chestionar standardizat. Colectarea datelor s-a efectuat telefonic, prin metoda CATI, în perioada 10-31 august 2014. Eşantionul a fost de 1.000 de persoane din mediul urban, cu vârste între 15 şi 65 ani. Marja de eroare este de 3,1% la un nivel de încredere a datelor de 95%.

România a primit aviz motivat

În data de 16 octombrie a.c., România a primit, alături de Spania, Letonia şi Polonia, un aviz motivat pentru neaplicarea normelor UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice /DEEE/.

Comisia Europeană /CE/ solicită insistent celor patru ţări să trimită detalii despre modul în care este transpusă în dreptul naţional legislaţia UE referitoare la deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), o obligaţie care trebuia îndeplinită până la 14 februarie 2014.

Noua Directivă DEEE înlocuieşte şi actualizează norme mai vechi referitoare la deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Directiva menţionată vizează atât prevenirea sau reducerea impacturilor negative pe care le au asupra sănătăţii umane şi asupra mediului generarea şi gestionarea de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, cât şi îmbunătăţirea eficienţei şi a impacturilor de ansamblu ale utilizării resurselor, precizează CE.

În urma nerespectării termenului limită iniţial, la 31 martie 2014 au fost trimise scrisori de punere în întârziere către Spania, Letonia, Polonia şi România. Comisia trimite acum avize motivate, iar dacă statele membre în cauză nu acţionează în termen de două luni, cazurile pot fi trimise în faţa Curţii de Justiţie a UE.

AGERPRES