Diferenţa de preţ dintre vaccinurile produse la Institutul Cantacuzino şi cele din import este destul de mare: un vaccin importat costă ]n jur de 35 de lei, în timp ce vaccinurile autohtone costă 8 lei.
Românii se vaccinează de cel puțin doi ani din import, în condițiile în care Institutul Cantacuzino nu a mai produs nici măcar necesarul pentru programele naţionale de imunizare.
În luna mai a acestui an, MS a alocat 10 milioane de lei Institutului, cu ajutorul cărora urma să se reia producţia de vaccin antigripal. Atunci, ministrul preconiza că până în noiembrie 2013 vor fi obţinute la Cantacuzino 3 milioane de doze de vaccin antigripal.
Potrivit datelor IMS Health Romania, principalele companii producătoare de vaccinuri prezente pe piața din România au fost, în ultimii ani, Sanofi-Pasteur și GlaxoSmithKline (GSK). Acestea ocupă circa 80% din piață și au vândut împreună, în 2011, vaccinuri în valoare de 21 mlioane de euro. Divizia de producţie de vaccinuri a grupului Sanofi este liderul pieței locale, cu o cotă de piață de 54%, unde este prezentă cu 16 vaccinuri, plus o soluție antirabică injectabilă.
În urma acuzaţiilor de întârziere a vaccinării antigripale, MS a declarat că conform analizelor efectuate de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică, campania de vaccinare antigripală nu a fost demarată întrucât activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără a se înregistra probe pozitive de virusuri gripale, populaţia nefiind afectată.