„Cei mai mulți oameni nu știu ce se află instalat pe sistemele lor. Asta trebuie să se schimbe", a declarat Victoria Espinel, Președinte & CEO BSA. „Există măsuri de bun-simț pe care managerii și administratorii le pot lua pentru a se asigura că organizațiile lor utilizează software autentic, licențiat în mod corespunzător."
Studiul Global BSA referitor la Software se realizează în fiecare al doilea an pentru BSA de către IDC, iar în acest an a inclus utilizatori de calculatoare din 34 de piețe, inclusiv aproape 22.000 de utilizatori de PC-uri din segmentul consumerși business și mai mult de 2.000 de manageri IT. Printre concluziile studiului se află:
• Motivul principal menționat de utilizatorii de computere din întreaga lume pentru care nu utilizează software fără licență este de a evita amenințările de securitate legate de malware. Printre riscurile asociate cu software-ul fără licență, 64% din utilizatorii la nivel global indică accesul neautorizat de către hackeri ca o preocupare de top, iar 59% menționează pierderile de date.
• Managerii IT din întreaga lume, în mod absolut de înțeles, își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că software-ul fără licență poate cauza prejudicii, dar mai puțin de jumătate sunt foarte încrezătorisă afirme că software-ul din companiile lor este licențiat în mod corespunzător.
• Doar 35% din companii, la nivel mondial, au implementat reguli interne scrise care impun utilizarea de software licențiat în mod corespunzător.
În România, în temeiul unui protocol încheiat la sfârșitul lui septembrie 2011 și înnoit în septembrie 2013, Poliția Română și BSA au derulat în ultimii ani trei campanii importante cu privire la conștientizarea riscurilor, mesajul ajungând la peste 80.000 de companii. Aceste campanii, alături de eforturile de apărare a drepturilor de proprietate intelectuală și de aplicare a legii realizate de autoritățile competente s-au dovedit a fi foarte eficiente, după cum notează IDC.
„IDC consideră că modificarea dinamicii pieței PC-urilor din România și, anume, creșterea ponderii PC-urilor aduse și instalate de către consumatori, a condus la o situație de piață în care, în absența unor eforturi eficiente anti-piraterie, rata pirateriei la nivel de țară ar fi crescut de fapt cu 2 până la 4 procente între 2011 și 2013”, conform lui John Gantz, vicepreședinte senior și șef al departamentului de cercetări globale al IDC.
Acestea sunt de asemenea rezultatele activității Grupului de Lucru pe Probleme de Proprietate Intelectuală (Grup DPI), un parteneriat public-privat condus de Serviciul specializat în proprietate intelectuală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, al cărui principal scop este coordonarea eforturilor anti-piraterie și anti-contrafacere în întreaga țară.
„Utilizarea de software fără licență este o problemă de guvernanță corporatistă – și acest studiu arată că există o nevoie clară de îmbunătățire", a spus Espinel. „Există pași de bază pe care orice companie îi poate implementa pentru a se asigura că se află în deplină conformitate, cum ar fi stabilirea unor reguli formale cu privire la utilizarea software-ului licențiat și păstrarea cu grijă a documentelor și a înregistrărilor. Companiile ar trebui de asemenea să ia în considerare punerea în aplicare cu mai multă determinare a programelor de gestionare a activelor software care urmează liniile directoare acceptate la nivel internațional. Aceste programe SAM pot aduce valoare substanțială prin asigurarea unor mijloace adecvate de control cu privire la imaginea completă a ceea ce este instalat într-o rețea. Aceasta ajută organizațiile să evite riscurile de securitate și operaționale, precum și să se asigure că dețin numărul corespunzător de licențe pentru utilizatorii lor. "
Între alte concluzii ale Studiului Global BSA referitor la Software se află:
• Rata globală la care software-ul pentru PC-uri a fost instalat fără licențele corespunzătoare a crescut de la 42% în 2011 la 43% în 2013, întrucât economiile emergente în care utilizarea de software fără licență are cel mai mare grad de răspândire au continuat să înregistreze majoritatea crescândă a PC-urilor în funcțiune.
• Valoarea comercială a instalărilor de software pentru PC fără licență a totalizat 62,7 miliarde de dolari la nivel global în 2013.
• Regiunea cu cea mai mare rată de ansamblu a instalărilor de software pentru PC fără licență în 2013 a fost Asia-Pacific, cu 62%. Aceasta a reprezentat o creștere de 2 procente comparativ cu 2011, în vreme ce valoarea comercială a instalărilor fără licență a ajuns la 21 de miliarde de dolari.
• Europa Centrală și de Est a înregistrat următoarea cea mai mare rată de instalări de software fără licență la 61%, urmată de America Latină cu 59% și de Orientul Mijlociu și Africa, de asemenea, cu 59%.
• În Uniunea Europeană, rata a scăzut două puncte procentuale la 31% în 2013, cu o valoare comercială de 13,5 miliarde de dolari.